• Guvernul suedez a lansat un studiu în legătură cu trecerea la o monedă digitală
  • Mai puțin de 10% din toate plățile se fac cu numerar în Suedia
  • Suedia este printre primele țări din lume care au luat în considerare introducerea unei monede digitale

Guvernul Suediei va începe să analizeze fezabilitatea ca țara să treacă la o monedă digitală, un alt pas pentru o națiune care a renunțat în mare parte la bancnote și monede, relatează Bloomberg.

Ministrul Finanțelor Per Bolund a declarat că un studiu a fost lansat la finele acestei săptămâni va fi finalizată până la sfârșitul lunii noiembrie 2022. Anna Kinberg Batra, fostă președintă a comitetului de finanțe al Riksbank, va conduce demersul.

Suedia este printre primele țări din lume care au luat în considerare introducerea unei monede digitale. Banca sa centrală derulează deja un proiect pilot cu Accenture Plc pentru a introduce o coroană electronică, bazată pe aceeași tehnologie blockchain care stă la baza monedelor digitale precum Bitcoin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Guvernatorul Stefan Ingves a declarat în octombrie că o decizie cu privire la emiterea unei coroane digitale trebuie luată la nivel politic.

Din punctul de vedere al guvernului, Bolund a spus că „este crucial ca piața digitală a plăților să funcționeze în siguranță și să fie disponibilă pentru toată lumea”.

„În funcție de modul în care este proiectată o monedă digitală și de ce tehnologii sunt utilizate, aceasta poate avea consecințe majore pentru întregul sistem financiar”, a spus el.

Riksbank a estimat în octombrie că utilizarea numerarului a scăzut la cel mai redus nivel existent vreodată în Suedia, deoarece pandemia accelerează renunțarea la bancnote și monede. Mai puțin de 10% din toate plățile se fac cu numerar în Suedia, potrivit băncii.