• Produsele din tutun încălzit au generat exporturi de 655 de milioane de euro în 2020 și un excedent de 630 de milioane de euro în economie
  • Trecerea de la țigarete tradiționale la produse fără fum modifică structura fabricilor de țigarete de pe plan local
  • 78% din producția Philip Morris România, producătorul brandului IQOS, este generată de rezervele de tutun încălzit
  • Rezervele de tutun încălzit produse în România ajung în 54 de țări

Exporturile de produse din tutun încălzit au ajuns la 655 de milioane de euro în 2020, față de doar 3 milioane de euro în 2015, iar surplusul generat de aceste produse a reprezentat 630 de milioane de euro anul trecut, potrivit datelor Access2Markets, portalul exportatorilor și importatorilor al Comisiei Europene, prelucrate de Philip Morris. Creșterea este generată cu precădere de investițiile masive în transformarea fabricilor de țigarete de pe plan local și reorientarea lor spre producția de produse din tutun încălzit.

De altfel, producătorul de ţigarete Philip Morris International (PMI), de al cărui nume se leagă brandurile Marlboro şi dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS, și-a transformat modelul de business și produce cu precădere rezerve de tutun încălzit destinate exportului. Astfel, în primele nouă luni ale acestui an, 78% din volumul producției fabricii din Otopeni a fost reprezentat de produse fără fum, iar 22% a fost producția de țigarete tradiționale.

„În 2017 am demarat o investiție de 500 de milioane de dolari pentru transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producție a rezervelor din tutun încălzit pentru IQOS. Sunt doar trei astfel de fabrici în Uniunea Europeană și doar opt în întreaga lume. În urma acestei investiții, care a fost finalizată anul acesta, exporturile de tutun încălzit ale României au ajuns aproape de nivelul exporturilor de țigarete. În următorii doi ani vom investi încă 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfârșit procesul de transformare, ceea ce înseamnă că fabrica din Otopeni nu va mai produce țigarete. În urma acestui proces, ne așteptăm ca exporturile de tutun încălzit să depășească exporturile de țigarete ale României.”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs în cadrul Philip Morris România.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cea mai mare parte a producției Philip Morris din România merge la export: 90-92% din produsele fără fum produse în România sunt exportate în 54 de țări, iar 88% din producția de țigarete tradiționale (mărci precum Marlboro, L&M, Chesterfield și alte mărci care nu sunt comercializate în România) ajunge în 9 țări.

În topul statelor către care ajung cele mai multe produse fără fum create în fabrica din România se află Japonia, Ungaria, Polonia și Cehia, potrivit datelor furnizate de companie.

Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în primele nouă luni ale a acestui an România a exportat bunuri din categoria ”băuturi și tutun” în valoare de peste 1 miliard de euro, reprezentând 2% din totalul exporturilor de bunuri din România în aceeași perioadă. Dacă, per ansamblu, balanța comercială la comerțul cu bunuri este deficitară – diferența dintre exporturile și importurile de bunuri a ajuns la 16,7 miliarde de euro în primele 9 luni din 2021- , la categoria produselor din tutun aceasta a fost excedentară.

”Categoria „băuturi și tutun” este cea care generează principalul excedent comercial la nivelul comerțului exterior din România. Din această categorie, „băuturile alcoolice și nealcoolice” generează deficite, în timp ce „tutunul și înlocuitorii de tutun” produc excedentele comerciale aferente categoriei”, au transmis reprezentanții Philip Morris.

Din capitolul „tutun și înlocuitori de tutun”, o subgrupă formată preponderent din produse din tutun încălzit prezintă cea mai dinamică evoluție. Exporturile acestei sub-categorii au crescut de la mai puțin de 3 milioane euro în 2015 la 655 milioane euro în anul 2020, iar soldul de la – 25 de milioane de euro în 2015 (deficitar) a ajuns la 630 de milioane de euro anul trecut (excedentar).

Această dinamică vine în principal ca urmare a prezenței în România a fabricilor de produse din tutun încălzit deținute de PMI (Otopeni) și British American Tobacco – BAT (Prahova). Și Japan Tobacco International (JTI) are fabrică de țigarete în România, însă compania produce doar țigarete tradiționale. ”În ceea ce privește fabrică PMI din Otopeni, aceasta a început să fabrice produse din tutun cu risc redus chiar in anul 2017, an care marchează debutul trendului crescător al exporturilor. Actualmente, 92% din producția de tutun încălzit a acestei unități merge la export, către 54 de țări, situate pe 5 continente”, au mai transmis reprezentanții Philip Morris.