• Amazon susține că le creează toate condițiile angajaților și că aceștia nu sunt nevoiți să urineze în sticle, dovezile și mărturiile șoferilor indică fix opusul
  • Mark Pocan, a atacat un tweet al noului CEO de la Amazon, în care descria Amazon ca un „loc de muncă progresiv”. Senatorul a fost de altă părere
  • În timp ce, oficial, sunt stipulate 3 pauze – una de masă de 30 de minute și două de 15 minute, șoferii spun că nu pot să le ia
  • Se fac eforturi pentru a crea sindicate și uniuni ale angajaților

Deși Amazon susține că le creează toate condițiile angajaților și că aceștia nu sunt nevoiți să urineze în sticle, dovezile și mărturiile șoferilor indică fix opusul, relatează Business Insider.

Cazul a luat amploare când un senator republican, Mark Pocan, a atacat un tweet al noului CEO de la Amazon, în care descria compania ca un „loc de muncă progresiv”. Senatorul a fost de altă părere.

„A plăti muncitorilor 15 dolari pe oră nu te face „un loc de muncă progresiv” atunci când ești împotriva sindicatelor și îți faci angajații să urineze în sticle”, a spus reprezentantul din Wisconsin.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Compania Amazon a răspuns acelui tweet într-o manieră tipică.

„Nu crezi cu adevărat chestia cu urinatul în sticle, nu ? Dacă ar fi adevărată, nimeni n-ar lucra pentru noi. Adevărul este că avem peste un milion de angajați incredibili în toată lumea, care sunt mândri de ceea ce fac și au salarii bune și asigurare de sănătate din prima zi”, a fost răspunsul oficial al companiei.

În timp ce Amazon a negat acuzațiile, cinci șoferi, atât foști angajați, cât și actuali, au declarat pentru Insider că urinatul în sticle chiar e o parte din job.

„Nu ne-au forțat să urinăm în sticle. Dar nu prea ai timp să merge la baie. Sincer, am încercat să țin în mine cât de mult am putut, dar… au fost momente când am găsit personal o sticlă plină cu urină în duba mea, pentru că oamenii erau leneși și nu voiau să o arunce”, a declarat un fost șofer, care și-a dat demisia în luna februarie.

Compania Amazon este renumită pentru faptul că impune restricții de timp foarte dure șoferilor și angajaților din depozite, despre care specialiștii spun că pot avea consecințe grave pentru sănătatea lor.

„Este inuman!”

În timp ce, oficial, sunt stipulate 3 pauze – una de masă de 30 de minute și două de 15 minute, șoferii spun că nu pot să le ia.

„Ne urmăresc mișcările – de câte ori ne oprim, cât de repede conducem. Folosirea „toaletei” în dubă este singura opțiune uneori. Este o companie foarte agresivă, care a generat atât de multe venituri și profit în ultimii ani, decenii – dar totul a fost în detrimentul maltratării angajaților”, a spus un alt șofer, care a lucrat în companie timp de opt luni în 2020.

Totuși, se pare că acuzațiile nu sunt noi, ci datează încă din 2018. Un raport arată că aceste obiceiuri nu au început în pandemie. Se pare că urinatul în sticlă era o practică comună a șoferilor de la Amazon și a companiilor terțe prin care lucrează aceștia.

„Munca este brutală. Șoferii trebuie să urineze în sticle în dubele lor mereu”, a spus managerul unei firme de curierat din New Jersey în 2018.

Un alt șofer a adăugat un detaliu important. El a spus că nu crede Amazon încurajează așa ceva, dar programul este de așa natură. El a spus că a urinat și în sticle dacă cea mai apropiată toaletă era la o distanță mare.

„Nu spun că Amazon încurajează asta. Dar garantez că orice șofer care a lucrat acolo destul de mult timp a găsit în dubă o sticlă translucidă, umplută cu ceva care sigur nu e suc de mere” a spus șoferul menționat.

O altă mărturie vine de data aceasta din partea unei femei. Ea a descris succint acest condiții ca fiind „inumane”, ținând cont că nu avea timp să se ducă la toaletă, iar în timpul menstruației nu avea timp nici să își schimbe absorbantul.

„Nu văd prin ce trecem”

Dovezile continuă pe internet. Au fost postate mai multe poze pe un grup de Reddit al șoferilor de la Amazon. Unele sticle au fost găsite și în depozite, nu doar în dube.

I’ve found piss bottles from other drivers, but now from the warehouse too… from r/AmazonDSPDrivers
I’ve been saving my vitaminwater to repurpose as piss bottles. I can’t wait until next week… I’ll be on vacation then starting a new job. from r/AmazonDSPDrivers

„Ei nu văd cât de greu ne este, cum ne descurcăm în asemenea condiții.” Acest cuvinte probabil definesc această parte nevăzută a companiei Amazon, o parte pe care nimeni nu vrea să o vadă, să o înfrunte, sau să o rezolve.

Totuși, se fac eforturi pentru a crea sindicate și uniuni ale angajaților. Un depozit din Alabama deja a reușit să unească majoritatea muncitorilor care lucrează acolo. Cu aceste eforturi, angajații speră ca într-un final să fie auziți.