• 15% dintre tinerii români declară că au peste trei apropiați de vârsta lor cu care discută.
  • 24% au o persoană adultă cu care să discute.
  • Tinerii își iau informațiile despre ce îi interesează de pe internet, deși TV-ul menține un procentaj mare, de 31%.

1 din 10 adolescenți și tineri nu are nicio persoană apropiată, adultă sau de vârsta lor, cu care să poată discuta despre relații romantice și sexualitate, potrivit datelor studiului In a relationship – Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” realizat de Fundația Friends for Friends și Reveal Marketing Research. De asemenea, 17% dintre respondenți au o singură persoană de vârsta lor cu care pot vorbi despre relații romantice și sexualitate.

15% dintre tineri declară că au peste trei apropiați de vârsta lor cu care discută, 24% au o persoană adultă cu care să discute, 17% pot vorbi cu mai mult de trei persoane adulte despre relații și sexualitate, iar 15% se simt confortabil să discute cu mai mulți oameni.

Studiul In a relationship – Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” este reprezentativ la nivel național și a fost realizat în aprilie – mai 2024, pe un eșantion de 403 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 ani, utilizatori de internet (metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviews). 52% dintre respondenți sunt fete.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Tinerii își iau informațiile despre ce îi interesează de pe internet, deși TV-ul menține un procentaj mare, de 31%. Astfel principalele surse de informare sunt YouTube (58% dintre mențiuni), Instagram (43%), TikTok (43%), Facebook (39%), TV (31%), site-uri românești (26%), influenceri și creatori de conținut (21%), site-uri din străinatate (16%), Discord (7%) și radio (7%).

Fetele aleg în special Youtube – 54%, Instagram – 50% și Tik-Tok – 48%, în timp ce băieții preferă ca sursă de informare Youtube – 63%, TikTok (37%) și Facebook – (tot 37%).

Fetele utilizează mult mai des decât băieții ca surse de informare Instagram (50% comparativ cu 35% în cazul băieților) și TikTok (48% fete vs. 37% în cazul băieților), în timp ce băieții menționează mult mai frecvent site-urile românești ca sursă de informare (32% față de 21% în cazul fetelor).

Citește și