• 135 de școli au trecut în scenariul roșu în ultimele 24 de ore și una în scenariul galben
  • Schimbarea s-a produs pe fondul creșterii numărului de infectări cu virusul SARS-COV-2

Aceste fluctuații se datorează în principiu din cauza numărului mare de infectări în zona respectivă, adică acolo unde e școala s-au înregistrat mai mult de 3 cazuri de infectări la mia de locuitori.

Asta înseamnă că școala a intrat în scenariul roșu, pentru că localitatea respectivă, unde e amplasată școala sau grădinița, a trecut în scenariul roșu. Urmărim și în cazul școlilor, cam aceiași abordare ca în cazul restaurantelor.

După cum arată și alte studii din Europa, deschiderea școlilor nu a afectat foarte tare creșterea numărului de cazuri de infectări cu Sars-Cov-2, nici în comunitate și nici în interiorul unităților de învățământ.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Putem spune așadar, ca trecerea acestor 135 de școli și grădinițe în scenariul roșu – adica studiu exclusiv online – nu se datorează neapărat apariției de cazuri de infectări în rândul profesorilor sau al elevilor. Așa că, închiderea școlilor nu e neapărat motiv de îngrijorare.

Într-adevăr, numărul unităților de învățâmânt aflate în scenariul roșu s-a triplat în prima lună de la începerea noului an școlar. Cu cele 135 de azi, avem în total 789 de unități în scenariul 3.

În primul rând vreau să specific, că, în ultima săptămână numărul școlilor închise, s-a dublat. Avem în acest moment 223 de școli închise din cauza numărului de cazuri Covid-19. Numărul de școli închise din alte cauze – cum ar fi creșterea numărului de cazuri COVID în zonă – este mai mare – 556.

Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență.

În prezent, sunt 11.633 de unități de învățământ în scenariul verde, 5.234 în scenariul galben și „doar” 789 în scenariul roșu.