• 68% dintre elevii din România au acces la echipamente electronice pentru școala online
  • 556 de școli sunt închise din cauza creșterii numărului de cazuri COVID-19 în zonă
  • Numărul școlilor aflate în scenariul roșu s-a triplat în prima lună de la începerea noului an școlar.

Peste 8.000 de tablete zac de două săptămâni la Inspectoratul Școlar din București. Abia acum au reușit să se mobilizeze și să le și trimită către elevi.

De ce? Simplu, cei de la inspectorat dau vina pe birocrație – cereri care nu s-au semnat, proasta comunicare între inspectorate.

Aceste tablete nu ajung, însă, pentru toți elevii. Și Orange a livrat între timp 25 de mii de tablete, din cele 82.000 promise.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Autoritățile nu par a fi impresionate de faptul că multor copii nu li se respectă un drept fundamental, garantat prin Constituție, respectiv să facă școală.

Un studiu recent IRES ne și arată realitatea – 68% dintre elevii din România au acces la echipamente electronice pentru școala online. Ne spune și Inspectoratul Școlar din București că avem în România 250.000 de elevi care nu au acces la tehnologie. Adică mulți nu au nici măcar interent. Ce să mai vorbim despre tablete.

Numărul școlilor aflate în scenariul roșu s-a triplat în prima lună de la începerea noului an școlar. Cu cele 135 de azi, avem în total 789 de unități în scenariul 3.

Aceste fluctuații s-au produs în principiu din cauza numărului mare de infectări în zona respectivă, adică acolo unde e amplasată școala. După cum arată și alte studii din Europa, deschiderea școlilor nu a afectat foarte tare creșterea numărului de cazuri de infectări cu Sars-Cov-2, nici în comunitate și nici în rândul elevilor sau al profesorilor. Deci nu e neapărat un motiv de îngrijorare.

Urmărim și în cazul școlilor cam aceiași abordare ca în cazul restaurantelor. În zonele în care sunt mai mult de trei cazuri de infectări la mia de locuitori – zona trece în scenariul roșu și o dată cu zona, trece și școala. În acest moment 223 de școli închise din cauza numărului de cazuri Covid-19. Numărul de școli închise din alte cauze – cum ar fi creșterea numărului de cazuri COVID în zonă – este de 556.