- Profesorii de la Universitatea de Vest din Timişoara au lansat o platformă care îi ajută pe elevi să aleagă facultatea potrivită
- Nu este suficient sfatul părinţilor sau exemplul de succes al unui prieten, spune Vlad Cherecheş, unul dintre iniţiatorii platformei de consiliere
După terminarea liceului te așteaptă o lume nouă. Pentru mulți tineri alegerea facultății e extrem e dificilă. Profesorii de la Universitatea de Vest din Timişoara vor să-i ajute. Au lansat o platformă care îi ajută pe elevi să aleagă facultatea potrivită.
Cristian nu a terminat liceul, dar și-a făcut planurile pentru următorii ani. Cristian Curea, elev la Liceul Grigore Moisil Timişoara: „Pe primul loc ar fi opţiunea Universităţii de Vest din Timişoara, pe secţia Informatică, însă mă uit şi către opţiunea ce s-ar rezuma mai mult la comunicarea şi interacţiunea cu publicul. Mai exact, o carieră în zona Media.“
Cristian a răspuns la toate întrebările de pe platformă. A făcut calculele, şi-a exersat logica, iar după o oră şi jumătate, a terminat.
Cristian Curea, elev la Liceul Grigore Moisil Timişoara: „Rezultatele mi s-au părut interesante. Oarecum mă reprezintă, deoarece combină partea reală, cu partea umană din mine. Am văzut partea mai practică, dacă mă gândesc la manager. Însă, există şi partea umană. Văd aici Relaţii Publice, Resurse Umane. Consider că s-a făcut exact mixul care mă reprezintă pe mine.“
Vlad Cherecheş este unul dintre iniţiatorii platformei de consiliere. Spune că facultatea trebuie aleasă foarte atent. Nu este suficient sfatul părinţilor sau exemplul de succes al unui prieten.
Vlad Cherecheş: „Pot să piardă un an din viaţă şi să finalizeze studiile mai târziu. Totodată, dacă ei ocupă un loc finanţat de la bugetul de stat, la primul program de studii, dacă renunţă, apoi, cel puţin un an vor trebui să îl facă cu taxă. Deci pierd şi aici, pentru că vor trebui să îşi plătească studiile, dacă încep un nou program“.
Sunt 3 tipuri de întrebari. Legate de personalitate, prin care ți se evaluează starea emoțională, disciplina de care dai dovadă, sau dacă ești o persoană agreabilă. Al doilea set de întrebări vizează aptitudinile cognitive. Aici sunt inclusiv exerciții de logică sau chiar de matematică. Și mai sunt întrebări care determină gradul de statisfacție pe care ți-l oferă anumite activități.