• România înregistrează cele mai scăzute rate din UE în ceea ce privește educația adulților.
  • UE ne ajută și investește peste 240 de milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar.
  • În 2023, zonele rurale au avut cea mai mare rată de abandon școlar.

Abandonul școlar ne costă mult! 15,7 miliarde de euro a plătit România în ultimii 11 ani pentru acest fenomen dur. Suntem mult în urma mediei OCDE când vine vorba de educație: avem cea mai mare rată din Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a școlii. UE ne ajută și investește peste 240 de milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar în învățământul primar prin Programul Operațional Educație și Ocupare. Educația timpurie are un impact major în dezvoltarea elevilor.

„România a avut în ultimii zece ani programe consistente dedicate reducerii abandonului școlar. Ele, din păcate, nu produc un impact estimat. Avem trei ani de creștere pe abandonul școlar. Am fost la 15,3%, am ajuns în 2023 la 16,6%. Unul din motive este că România a ales strategic, din varii motive, să prindă clasele a XI-a și a XII-a în învățământul obligatoriu și abandonul de final al tinerilor care sunt din familii foarte sărace sau care nu găsesc motivație la școală e și acolo consistent”, a explicat Daniela Vișoianu, expert în educație, la Aleph News.

Valoarea medie generală a abandonului școlar, incluzând cohorta din 2013-2021, este de 23.147 de elevi pe cohortă. În plus, România înregistrează cele mai scăzute rate din UE în ceea ce privește educația adulților, proporția celor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani care participă la educație sau formare fiind de 1% în 2020, de 5,7% în 2022 și de 6,7% în 2023.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI

În 2023, zonele rurale au avut cea mai mare rată de abandon școlar, de 27,5%, ceea ce indică existența unor probleme educaționale substanțiale. În schimb, zonele urbane mici (orașe și suburbii) au prezentat o rată de abandon școlar mult mai mică, de 14,3%, în timp ce zonele urbane mari (municipii) au avut cea mai mică rată de abandon școlar, de doar 3,3%.

Citește și