• Administrația Trump îngheață 2,2 miliarde dolari în granturi pentru Harvard.
  • Universitatea refuză să limiteze activismul și să aplice schimbări cerute de guvern.
  • Alte șase universități americane au fost vizate de măsuri similare.

Administrația Trump a declarat că îngheață peste 2 miliarde de dolari în fonduri federale pentru Universitatea Harvard. Motivul? Universitatea refuză să implementeze cerințele impuse de guvern privind activismul pe campus și toleranță față de antisemitism.

Într-o scrisoare trimisă vineri către Harvard, Administrația Trump a solicitat reforme ample ale guvernului și conducerii universității, precum și modificări ale politicilor sale de admitere. De asemenea, a cerut universității să revizuiască opiniile privind diversitatea în campus și să nu mai recunoască unele cluburi studențești.

Președintele Harvardului, Alan Garber, a respins public cerințele: „Universitatea nu va renunța la independența sa și nici la drepturile constituționale.”

Recomandări

PAPA A MURIT
PAPA A MURIT. ACUM CE?
CUI MAI DĂ SECRETE DE STAT?
PENTAGONUL E ÎN CRIZĂ
AVERTISMENTUL URSULEI
CHINA „NU VA ACCEPTA”

Luni, guvernul a înghețat 2,2 miliarde de dolari în granturi și 60 de milioane în contracte federale. În total, aproape 9 miliarde de dolari sunt în pericol dacă Harvard continuă să refuze condițiile impuse.

Este a șaptea universitate penalizată de administrația Trump. Columbia, prima pe listă, a cedat sub presiunea pierderii fondurilor. Au urmat University of Pennsylvania, Brown, Princeton, Cornell și Northwestern.

Guvernul susține că măsurile vizează combaterea antisemitismului după protestele împotriva războiului din Gaza. Dar conducerea Harvardului spune că cerințele guvernului sunt politice, nu legate de drepturile civile.

Aceste cerințe încearcă să reglementeze condițiile intelectuale de la Harvard” a declarat Garber. El avertizează că tăierea fondurilor afectează direct cercetarea medicală și științifică esențială pentru sănătatea publică.

Măsura a stârnit proteste în Cambridge, din partea studenților și comunității locale. Asociația profesorilor universitari (AAUP) a dat guvernul în judecată, acuzând încălcarea procedurilor legale și abuz de putere.

Citește și