• Premierul a vorbit cu prefecții despre deschiderea anului şcolar.
  • Florin Cîțu: Vreau să menţinem anul acesta cu prezenţă fizică.
  • Școala începe online pentru 2.400 de elevi.
  • Sute de școli au probleme care trebuie remediate.
  • 253 de şcoli nu pot asigura măsurile igienico-sanitare.

Festivități restrânse, distanțare, măști, multe reguli, dar prezenți la școală, așa începe al doilea an şcolar sub semnul pandemiei.

Florin Cîțu i-a chemat la raport pe toți prefecții – „siguranţa copiilor să fie în prim plan”, le a spus. Directorii de școli caută soluții cu materialul din teren – la cel mai mare liceu din Timișoara în curtea școlii vor fi doar bobocii din clasa zero și olimpicii. Alte școli care nu pot asigura un metru distanță între elevi au gândit un orar diferențiat, inclusiv pentru a merge la toaletă.

„Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiţi să înceapă şcoala online. Dar pentru restul, ne vedem mâine în curtea şcolii o limită de oră şi jumătate, exclusiv afară, cu masca obligatorie. Vreau să menţinem anul acesta cu prezenţă fizică”, a spus premierul Florin Cîțu.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„În ultimele 10 zile am avut 10.000 elevi care s-au vaccinat, un progres foarte important. Am depășit 15% din numărul total de elevi vaccinați. Sunt convins că odată cu începerea școlii dorința de vaccinare va crește”, a reacționat și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Majoritatea părinților preferă cursurile fizice

Sorin Ionescu, directorul Colegiului Bănățean Timișoara: „Sălile au dimensiunile cunoscute. Nu sunt săli foarte mari. Ceea ce putem respecta e un orar diferențiat, un orar diferențiat la toalete, să evităm aglomerațiile de pe coridoare, din curtea școlii și din jurul școlii”.

„Primaria Municipiului Sibiu a dat curs solicitării de înființare a unor culoare de îmbarcare/debarcare a elevilor în zona a trei unități de învățământ din municipiul Sibiu”, a afirmat Elena Walter, purtător de cuvânt al Poliției Sibiu.

Cele mai mari emoții le au copiii care calcă pentru prima oară pragul școlii. Își vor cunoaște colegii într-o lume fără chipuri, cu măști pe față.

În țara lui „se va face”, autoritățile au fost prinse tot pe picior greșit la începerea școlii. Cifrele neputinței au fost rostite chiar de Cîțu – 253 de şcoli nu pot asigura măsurile igienico-sanitare, 53 nu au dezinfectanți și detergenți, 139 de şcoli au probleme cu încălzirea. Cea mai mare temere a părinților e însă școala online. Un sondaj eJobs arată că 76% dintre părinții cu care au vorbit preferă cursurile de la școală și doar 8% își doresc ore online.