• Studenții aleg universitățile din Olanda, Danemarca sau Suedia
  • În Olanda, în primul an, studenții plătesc 50% din taxa de școlarizare
  • În Suedia și Danemarca cusurile sunt în limba engleză, iar învățământul este gratuit

Ești la final de liceu și vrei să studiezi în afară? Brexitul a stricat deja planurile multor tineri. Așa că mulți elevi se reorientează acum către alte universități. Taxele sunt mai mici și mai au și beneficii.

Cei mai mulți studenți romani au optat pentru Olanda. Pe locul doi sunt universitățile din Suedia, Danemarca sau Irlanda. Unul dintre motive este că odată cu Brexiul au crescut foarte mult taxele în Marea Britanie, iar tinerii au preferat să se reorienteze. În Olanda de exemplu chiria te costa 500-600 de euro, În Suedia și Irlanda e curpinsa intre 350 și 500 de euro. La care mai adaugi ce cheltui pe mâncare și ce mai ai nevoie pentru cursuri, ajungi mai mult sau mai puțin la 1000 de euro. Pe când în Marea Britanie, în Londra ajungi la până la 1800 euro.

Atât în Danemarca cât și în Suedia, învățământul este gratuit. Daca vrei totuși să fii acolo în bătătură, lângă Marea Britanie, să știi că în Irlanda există un Free Fee Grant, poate acoperi taxa de școlarizare a studentului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„În contextul Brexitului și a taxelor universitare care sunt triple Am ales să merg spre o țară precum Olanda. Taxa este de 2000 de euro pe an. Primii studenți care sunt din afară, care fac parte din UE beneficiază de 50% reducere din primul an”, spune Tudor Preda, un student român din Amsterdam.