• Pentru redeschiderea școlilor China a mobilizat batalioane de angajați și cadre de partid pentru a inspecta sălile de clasă, a folosit aplicații și alte tehnologii pentru a monitoriza elevii și personalul și le-a restricționat libertatea de mișcare, potrivit cotidianului The New York Times.
• Redeschiderea sălilor de clasă reprezintă pentru conducerea Chinei o dovadă a superiorității sistemului său de conducere.
• Regulile generale impuse de guvern au provocat nemulțumire în multe locuri. Profesorii sunt copleșiți de amploarea sarcinilor, iar în rândul studenților există multe nemulțumiri legate de restricțiile impuse în campusuri.

China a adoptat multe din aceleași proceduri sanitare și de distanțare utilizate și în alte părți, le-a aplicat însă într-o manieră mult mai autoritară.

În China, unde de câteva luni virusul este în mare parte sub control, nu a existat nicio dezbatere despre reînceperea școlii, așa cum s-a întâmplat în alte țări. Partidul controlează instanțele și mass-media și anulează orice eventuale amenințări la adresa agendei sale. Sindicatele independente sunt interzise, iar activismul este descurajat, ceea ce face dificilă organizarea celor peste 12 milioane de profesori din țară.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

În cazul redeschiderii școlilor, în unele locuri au apărut frustrări similare celor provocate de restricțiile severe din timpul pandemiei. Profesorii, care pe alocuri au rol dublu, și de cadre didactice, și de cadre medicale, trebuind și să verifice temperatura elevilor și să îi izoleze pe elevii bolnavi, spun că sunt epuizați de noile protocoale. Pe de altă parte, studenții s-au plâns că unele metode, cum este izolarea campusurilor universitare, sunt exagerate.

Elevii și personalul din zonele în care anterior au fost raportate focare sau care au călătorit în zone considerate riscante au fost obligați să prezinte înainte de începerea școlii rezultatele testelor pentru coronavirus. Elevilor li s-a cerut să evite „ieșirile inutile” în afară de a merge la școală, deși este puțin probabil ca regula să fie aplicată. Elevii sunt, de asemenea, sfătuiți să nu vorbească în timp ce mănâncă sau când folosesc mijloace de transport în comun.

China se confruntă în continuare cu posibilitatea unor noi focare, spun epidemiologii, în special în lunile de toamnă și de iarnă. Dar până în prezent, măsurile par a fi eficiente, fără să existe raportări despre focare sau închideri de școli.

Deschiderea școlilor reprezintă o victorie de propagandă pentru președintele Chinei. Liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat într-un discurs ținut marți că progresul țării în combaterea virusului, inclusiv în privința redeschiderii școlilor, „a demonstrat pe deplin superioritatea clară a conducerii Partidului Comunist și a sistemului nostru socialist”.

Multe școli întâmpină însă multiple greutăți, confruntându-se cu lipsă de personal și de resurse, iar cadrele didactice spun că se luptă să țină pasul cu liste lungi de sarcini legate de controlul virusului. Unii profesori se trezesc la ora 4 dimineața doar pentru a avea timp să consulte protocoalele.

„Sunt prea multe lucruri de făcut și nu suntem despăgubiți”, a declarat în cadrul unui interviu telefonic Li Mengtian, profesor la o școală primară din orașul Shenzhen,. „Trebuie să consumăm mult timp și energie pentru ceea ce facem”.

În alte școli, profesorii spun că directorii urmează orbește directivele pentru a-i mulțumi pe superiorii lor, chiar dacă acestea nu sunt eficiente.

La universitățile publice, la care studiază aproximativ 33 de milioane de studenți, măsura închiderii campusurilor a produs nemulțumiri intense, fiindcă au fost vizați doar studenții, nu și personalul facultăților. Studenților li s-a interzis, de asemenea, să primească mâncare la pachet. În ultimele zile au circulat online videoclipuri care arată cozi lungi la cafenele și studenți care încearcă să-și îmbrățișeze prietenele prin gardurile campusurilor.

Guvernul a investit masiv în echiparea școlilor cu măști, mănuși, termometre cu infraroșu și alte echipamente. Ministerul Educației cere ca temperatura să fie luată de cel puțin trei ori pe zi și raportată conducerii școlii. În zonele pe care guvernul le consideră deosebit de vulnerabile, regulile sunt și mai stricte. În școlile din Beijing, de exemplu, măștile trebuie purtate permanent.

Unele măsuri sunt chiar mai extinse. Ministerul a cerut școlilor să ajute elevii să facă față stresului și traumei provocate de pandemie, oferindu-le consiliere. De asemenea, personalul didactic va trebui să aibă un rol activ în reducerea miopiei în rândul elevilor, a cărei frecvență a crescut brusc în timpul pandemiei, după cum susține guvernul, elevii petrecând mai mult timp în fața calculatoarelor pentru a învăța și probabil și pentru a se juca.