- România a câștigat 2 medalii de aur, 3 de argint, 2 de bronz, 1 premiu special și 6 premii la postere la ICYS 2025
- Lotul național a fost format din elevi din Cluj-Napoca, Galați și București
- Proiectele prezentate au depășit nivelul programei școlare, fiind susținute prin cercetări avansate
- Pregătirea a implicat repetiții riguroase, cercetări în limba engleză și muncă în afara programului școlar
- Juriul a evaluat nu doar cercetarea, ci și inovația, aplicabilitatea și abilitățile de prezentare
România strălucește la Olimpiada Internațională de Proiecte Științifice pentru Tineri (ICYS 2025), organizată anul acesta în Thailanda. Lotul național a obținut rezultate remarcabile: două medalii de aur, trei de argint, două de bronz, un premiu special și șase distincții la secțiunea postere.
Advertisment
Excelență românească în cercetare la nivel internațional
Tinerii cercetători din Cluj-Napoca, Galați și București au reprezentat România la ICYS 2025, una dintre cele mai prestigioase competiții științifice pentru elevi, și au reușit să impresioneze juriul internațional prin inovație, rigoare academică și prezentare impecabilă.
„Cea mai grea parte a fost să mă obișnuiesc cu faptul că vorbeam în fața atâtor oameni importanți – profesori, elevi de nivel foarte înalt,” a declarat Radu Elian Codrin, unul dintre elevii premiați.

Pregătire riguroasă și muncă în echipă
Participarea la o astfel de competiție presupune o pregătire intensă. Elevii au repetat prezentările în limba engleză, și-au perfecționat proiectele de cercetare și au lucrat îndeaproape cu profesorii coordonatori.
„În spatele unui succes național sau internațional este enorm de multă muncă. Munca de echipă, dăruirea și pasiunea sunt esențiale,” a explicat profesoara coordonatoare Floarea Felicia.
Ce caută juriul la ICYS?
Evaluarea la ICYS nu se oprește doar la calitatea cercetării. Juriul urmărește creativitatea, aplicabilitatea proiectului, coerența științifică, dar și prezentarea, atitudinea și nivelul de comunicare al elevilor.
„Elevii trebuie să știe să se prezinte, să cucerească juriul. Totul se desfășoară în limba engleză, iar Codrin este un excelent vorbitor – uneori chiar mai bun decât în română,” a mai adăugat Felicia.
ICYS 2025 confirmă din nou potențialul extraordinar al învățământului românesc și al tinerilor pasionați de știință, demonstrând că investiția în educație produce rezultate concrete pe scena internațională.