• Se anunță un Bac unic pe modelul PISA, pe care îl pot susține și elevii de la școala profesională de 3 ani.
  • Marian Staș: „Din punctul meu de vedere, cea mai importantă componentă o reprezintă adecvarea sau compatibilizarea cu ceea ce înseamnă arhitectura PISA”.
  • Cătălin Ciupală: „„O flexibilizare pentru elevi este de dorit, dar nu în acest fel”.

Învățământul are parte de reformă. Bacalaureatul actual va fi înlocuit cu un Bac unic pentru toți absolvenții de liceu. Examenul maturității se va da după modelul testelor PISA, indiferent de profilul la care au studiat elevii. Marian Staș, expert în educație, a vorbit despre avantajale acestei schimbări.

„Din punctul meu de vedere, cea mai importantă componentă o reprezintă adecvarea sau compatibilizarea cu ceea ce înseamnă arhitectura PISA și anume punerea în evidență a aspectelor practice, punerea în evidență a capacității copiilor de a gândi în afara cutiei”, susține Marian Staș.

Cătălin Ciupală, profesor de matematică, nu este de acord cu schimbarea examenului de Bacalaureat. El spune că sistemul educațional românesc nu e pregătit pentru asta, iar elevii nu vor mai avea la fel de multe oportunități în ceea ce privește studiile superioare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„O flexibilizare pentru elevi este de dorit, dar nu în acest fel. Eu cred că va fi o greșeală și un eșec total. Dacă te duci la o Universitate bună în Olanda, unde se duc foarte mulți elevi și îți cere fizica la Bac, păi tu nu mai ai posibilitatea pe teste de tipul acesta să dai fizica la Bac. Cu alte cuvinte, nu te mai poți duce în Universitate”, a spus Cătălin Ciupală.

Modificarea Bacalaureatului face parte din proiectul „România Educată”. El urmează să fie aprobat săptămâna viitoare în Guvern prin memorandum.