• Vineri au fost publicat rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat.
  • Au fost depuse în jur de 56.000 de contestații.
  • Sorin Cîmpeanu: „2.400 de elevi au promovat după contestații”.

UPDATE 13:00 – Sorin Cîmpeanu: „Aproximativ 53.000 de note au fost modficate”

Au fost publicate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat. Rezultatele au fost afișate atât pe http://bacalaureat.edu.ro/, cât și în centrele de examen, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților. Rata de promovare la examenul de Bacalaureat este de 69,8%, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care spune că, statistic, este cea mai mare rată din ultimii 10 ani, cu excepția anului 2017.

„Aproximativ 53.000 de note au fost modificate. Două trăimi au fost crescute, iar o treime dintre contestații au scăzut. (…) Peste 2.400 de elevi au promovat după contestații”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Județul Cluj este județul cu cea mai mare rată de promovare, cu 81%. Județul Ilfov rămâne județul cu cea mai mică rată de promovare, 41%”, a adăugat ministrul Educației.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Diferențele sunt inadmisibil de mari între prima corectură și a doua corectură la Bacalaureat, în unele cazuri, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: „avem situații și cu peste trei puncte diferență”.

„Poate fi eliminat prin corectarea digitalizată a lucrărilor pentru examenele naționale, începând cu evaluarea la clasa a doua, a patra, a șasea și clasa a opta, de anul viitor, începând cu o evaluare într-un proces pilot pentru bacalaureat tot de anul viitor. În acest fel se elimină subiectivismul uman și putem avea rezultate mult mai concludente”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă subiectivismul va fi „taxat” în vreun fel, Cîmpeanu a răspuns: „am cerut situația pentru Evaluarea Națională. Avem 12 situații în care diferențele sunt inadmisibil de mari între prima corectură și a doua corectură. Vom cere acest lucru și pentru examenul de Bacalaureat. Pot să vă spun că din cele 52.874 de note schimbate, aproape 6.000 au diferențe mai mari de 1 punct. Avem situații și cu peste trei puncte diferență”.

Peste 40 de licee din țară, promovabilitate zero

„Avem peste 40 de licee și vom face o analiză pe fiecare liceu în parte. Vom vedea care sunt măsurile care se impun”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta nu a oferit detalii despre aceste licee, dar a spus că în aceste cazuri „cu siguranță cauzele sunt extrem de grave”.

Știrea inițială

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor, vor fi anunțate astăzi, la ora 13.00. Au fost depuse și rezolvate 56.000 de contestații.

De asemenea, la ora 13 va fi organizată o conferință de presă susținută de Sorin Cîmpeanu la sediul Ministerului Educației. Rezultatele parțiale au fost afișate luni în jurul orei 10, la fel s-a întâmplat și în cazul celor de la Evaluarea Națională. Este așteptat ca un număr semnificativ de elevi să aibă notele mărite după evaluarea contestațiilor.

Printre subiectele pe care ministrul Educației le va aborda în cadrul conferinței se numără și digitalizarea examenelor. Profesorul Radu Gologan a spus că în momentul de față lucrările finale sunt trimise de la centrele de examinare prin poștă.