• Brigitte Macron se declară în favoarea purtării obligatorii a uniformei în şcoală.
  • Pe de altă parte, Ministrul Educaţiei nu este entuziasmat de idee.
  • Declarațiile sale vin în contextul în care Adunarea Naţională a Franţei dezbate un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va face obligatorii uniformele în şcolile publice.

Prima doamnă a Franţei, Brigitte Macron, fost profesor, în vârstă de 69 de ani, se declară în favoarea purtării obligatorii a uniformei în şcoală, fiind de părere că astfel s-ar putea diminua inegalitatea socială în rândul elevilor francezi. Pe de altă parte, Ministrul Educaţiei nu este de acord cu acesată idee, potrivit mass media internațională.

Brigitte Macron a spus că dacă ar fi instituită obligativitatea uniformei în şcoli, elevii ar economisi timp pentru a se îmbrăca, dar şi bani, care nu ar mai fi cheltuiţi pe haine de firmă.

Am purtat uniforma în calitate de elevă: 15 ani de fuste bleumarin, pulovere bleumarin. Şi am purtat-o bine. Şterge diferenţele, economiseşte timp. Ţinuta este consumatoare de timp, trebuie să alegi ce să porţi dimineaţa, dar şi de bani, apar comparaţii între mărci.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Aşa că sunt în favoarea purtării uniformei la şcoală, dar cu o ţinută simplă, care în acelaşi timp să nu fie monotonă” , a declarat prima-doamnă într-un interviu publicat miercuri de Le Parisien.

Declarațiile sale vin în contextul în care Adunarea Naţională a Franţei dezbate un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va face obligatorii uniformele în şcolile publice.

Deputatul din spatele proiectului de lege, Roger Chudeau, este membru al partidului de extremă dreapta RN al lui Marine Le Pen şi vrea ca toate şcolile de stat să aibă propriile uniforme.

El spune, la fel ca Brigitte Macron, că o uniformă ar putea elimina barierele sociale dintre elevi, care pot fi perpetuate prin intermediul îmbrăcămintei.

Impunerea uniformelor pentru toți elevii este un lucru de nerefuzat”

Parlamentarii de stânga au criticat-o, însă, pe prima-doamnă Brigitte Macron pentru că a susţinut „propunerea retrogradă” a extremei drepte.

Ministrul Educaţiei, Pap Ndiaye, spune însă că nu va susţine această lege. Însuşi ministrul educaţiei a declarat că nu crede că uniformele ar trebui să fie impuse prin lege.

„Nu vreau o lege pe această temă. Impunerea uniformelor pentru toți elevii nu este un lucru bun” , a insistat el, menționând în același timp că o școală ar putea introduce o uniformă la nivel local.

O mică dictare” pe zi

Pe lângă uniformă, prima doamnă a vorbit și despre învățare: Nu trebuie neapărat să scădem nivelul de exigență” la ortografie, recomand să facem în fiecare zi o mică dictare” , a explicat ea.

Potrivit rezultatelor evaluărilor naționale la care sunt supuși elevii la intrarea în gimnaziu, unul din patru elevi din clasa a șasea nu are nivelul necesar de limbă franceză, relatează presa franceză.