• Premiul I nu mai este o răsplată suficientă pentru elevi
  • Bursele reglementate de Legea Educației sunt inexistente în unele orașe

Premiul I cu coroniță nu este decât o altă diplomă pe care copilul o aruncă, undeva în sertarele biroului. Munca pe care el o face la școală, trebuie valorificată și în bani, spune Legea Educației.

Dar bursele pe care consiile locale ar trebui să le ofere elevilor rămân doar un vis frumos. Doar puțin peste 5% dintre localități au grijă ca elevii lor să aibă burse de merit, de performanță, de studii sau sociale.

Într-o astfel de situație este Diana Naum, elevă.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Din clasa a V-a până în a 12-a am avut media peste 9,80. Nu, nu am primit niciodată burse. E destul de frustrant pentru că eu văd aceste burse ca un stimulent. Ținând cont că sunt în clasa a 12-a și sunt foarte multe cheltuieli, ar ajuta orice sumă de bani”, a spus Diana.

Un raport al Societății Academice din România împreună cu
Avocatul Poporului arată că 62% dintre primării nu respectă legea,
iar 27% acordă burse doar parțial.

„Nu e vorba doar de bani aici, într-adevăr sunt și comune unde nu există bani. În primul rând este vorba despre lipsa voinței, sunt foarte multe primării care preferă să dea banii pe serbări câmpenești”, a spus Alex Manda, coordonator în cadrul Societății Academice din România.

20 de organizații educaționale cer partidelor să stabilească un prag minim de la care să se acorde aceste burse pentru ca primarii să nu mai ofere burse de câte 6 lei pe lună.