• Procedurile de înscriere a celor mici ar urma să înceapă pe 15 martie
  • La 15 martie se va face evaluarea copiilor și vor fi emise recomandările de înscriere la școală
  • Înscrierea în clasa pregătitoare nu mai este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022.

Conform calendarului propus de Ministerul Educației, procedurile de înscriere a celor mici ar urma să înceapă pe 15 martie. La această dată se va face evaluarea copiilor și vor fi emise recomandările de înscriere la școală.

Totuși, se pare că în proiectul de metodologie s-a strecurat o greșeală și anume că numărul maxim de elevi la clasă trebuie să fie 25, deși Legea educației prevede că din august 2020 este indicat să fie cel mult 22 de copii în clasă în învățământul primar.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Există și câteva modificări față de modul în care au decurs înscrierile anul trecut.

Prima noutate este legată de de faptul că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță.

În următoarea etapă vor fi evaluați doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate.

Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță. O altă noutate este cea legată de faptul că în anul școlar 2021-2022 se va renunța la Ziua porților deschise.

Cu această ocazie, părinții puteau să viziteze școala și să stea de vorbă cu învățătoarele care preluau copiii nou intrați în clasa pregătitoare. Noile reguli spun că în toate școlile în care se va desfășura activitatea clasei pregătitoare se vor organiza acțiuni de promovare a ofertei școlii pe site sau la avizier.

Calendarul înscrierii la clasa pregătitoare:

  • 10 martie 2021 – Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus
  • 11 martie 2021 – Postarea modelului de cerere – tip (Anexa 4) pentru evaluarea copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021
  • 12 martie 2021 – Anunțarea, prin afișare la sediul unității de învățământ a criteriilor specifice de departajare elaborate de unitățile de învățământ
  • 15 martie – 16 aprilie 2021 – Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar
  • 20 aprilie 2021 – Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare
  • 15 martie –29 aprilie 2021 – Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legali instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor
  • 10 – 11 mai 2021 – Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere
  • 20 mai 2021 – Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere.