• China își face universitate la Budapesta, semn al legăturii dintre Vicktor Orban și Beijing
  • Guvernul maghiar va dona 2,2 milioane de euro pentru construirea noului campus
  • Universitatea Central Europeană, în decembrie 2018, se muta la Viena după presiunile lui Viktor Orban

China își va face o universitate chiar la Budapesta. Universitatea Fudan din Shanghai, a treia în topul național, a avea un campus în Budapesta, până în 2024. Acesta ar fi un semn al relației dintre Viktor Orban și Beijing, scrie Financial Times.

Guvernul maghiar este cel care va dona 2,2 milioane de euro pentru construirea noului campus. Universitatea Fauden va pregăti 5000 de studenți la nivel de master în fiecare an, adică un sfert din totalul studenților din Ungaria.

Opozanții lui Orban spun că se pregătesc de lansarea unei universități care promite loialitate Partidului Comunist Chinez.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sunt mulți critici ai lui Orban care spun că acesta negocia construirea universității în Budapesta, încă din 2018, când era preocupat să scoată Universitatea Central Europeană din Budapesta, care devenise un centru de elită.

La sfârșitul lui 2018, președintele și rectorul Universității Central Europene spunea: „Viktor Orban alungă o instituție americană, care se află aici de 25 de ani, dintr-o țară parteneră a SUA. Toți studenții Universității Central Europene vor studia într-un alt campus, al Capitalei Austriei, Viena. Este o zi neagră pentru libertate în Ungaria”.

Astfel prestigioasa universitate, fondată în 1991 de miliardarul american George Soros, și-a mutat campusul la Viena, în ciuda mobilizării a zeci de mii de maghiari care voiau să râmână la ei, în Ungaria.