„Există îngrijorări, dar numitorul comun e dat de dorinţa de începere a şcolii cu prezenţă fizică din 13 septembrie. Luăm cu toţii în considerare evoluţii epidemiologice complet atipice. Nu ne dorim aceste evoluţii. Facem eforturi ca şcolile să fie pregătite din toate perspectivele, rămânând optimişti că vom putea relua şcoala începâd cu 13 septembrie”, spune Sorin Cîmpeanu după o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Părinţilor.

El nu exclude existenţa scenariilor.

„Ca variantă de rezervă este obligatoriu să le avem pregătite. Dacă vom avea nevoie. Pe de altă parte, am spus că îmi păstrez optimismul. Optimismul este bazat pe ceea ce am anuţat deja: în şcoli se vor respecta în continuare regulile de protecţie sanitară – distanţarea adecvată, reguli de igienă, aerisire spaţii, purtarea, din păcate, încă obligatorie, a măştii de protecţie. (…) În calitate de ministru trebuie să dau dovadă de responsabilitate şi să iau în calcul şi varianta pe care nu ne-o dorim, de a utiliza aceste scenarii”, adaugă Cîmpeanu.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Ministrul Educaţiei prezintă şi excepţiile de la sistemul de şcoală cu prezenţă fizică.

Elevii cu contraindicaţii medicale certificate şi comorbidităţi vor trebui să aibă în continuare acces la învăţământul online, pentru că pandemia nu s-a încheiat.

Ce a declarat președintele Iohannis despre începerea anului școlar în format fizic

„Însă este clar: școala online nu poate înlocui școala în format fizic decât pe anumite perioade scurte. Noi nu suntem acum la începutul pandemie. Eu vreau să cred că suntem spre sfârșitul pandemiei și toată lumea știe între timp ce măsuri sunt rezonabile, ce se poate face și cum se poate gestiona pandemia.

Noi am gestionat-o şi când nu am avut vaccin şi am început şcoala în format fizic şi a mers bine până când valul trei ne-a obligat să trecem în online. Deci lucrurile nu sunt nici noi, nici necunoscute. (…) Să fie încurajați oamenii să se vaccineze și să începem şi anumite suspiciuni să se facă testări să fie încurajați oamenii să se vaccineze și să începem și școala, și anul universitar în format fizic și sper să îl și terminăm așa.

Dacă, încă o dată, dacă, totuși, apare valul patru mai intens, atunci sigur se vor lua măsuri așa cum s-au luat și în anul trecut. În funcție de incidența în fiecare localitate se vor trece școlile pe diferite formate, jumătate la școală, jumătate… Deci nu este nimic nou. Mă surprinde când îi aud pe unii care vor să își dea importanță că întreabă de scenarii. Ele sunt arhicunoscute; sunt cele cu care am gestionat pandemia aproape doi ani, deci despre ce vorbim aici? Nu ştiu ce consiliu v-a întrebat așa ceva, nu are decât să pună mâna pe ziar şi să vadă cum am făcut anul trecut. Exact așa vom face şi anul acesta”, a spus Iohannis, astăzi, aflat la Comana, în județul Giurgiu.