• Contractul de finanțare pentru „Școala Viitorului” din Ciugud a fost semnat.
  • Proiectul include tehnologii smart și soluții sustenabile pentru educație.
  • Investiția de peste 9 milioane de euro este finanțată prin PNRR.

La Ciugud pare că lucrurile se întâmplă altfel decât în restul țării. Mai repede, mai verde și mai smart. După ce au deschis una dintre cele mai smart școli din țară, autoritățile din Ciugud au primit acum o finanțare de 9 milioane de euro și pentru o școală verde. La cele mai înalte standarde și și accesibilă pentru orice copil. Ciugud este doar o picătură într-un ocean sau mai degrabă un model de urmat? Cât de pregătită este România să adopte tipul ăsta de proiecte?

Cât de mult pot crește costurile pentru o clădire verde și în cât timp se poate amortiza o investiție precum cea de la Ciugud?

„Perioada în care se amortizează o astfel de investiție este între 5-15 ani iar costurile sunt între 5%-20%. Beneficiile se văd imediat după ce clădirea este dată în folosință. România poate aborda astfel de proiecte la un standard foarte înalt pentru că are mulți specialiști care pot lucra cu instituțiile statului. Primul pas pe care România trebuie să îl facă este ca autoritățile să aloce suficiente fonduri pentru dezvoltarea unui astfel de proiect”, a declarat Marius Velicu, arhitect principal la Dublu V Studio, pentru Aleph News.

Recomandări

TRUMP NU SE LASĂ
TRĂDAȚI ÎN DRAGOSTE
AȘTEAPTĂ MULT ȘI BINE
COREEA LANSEAZĂ RACHETE
CINE ARE GRIJĂ DE TINE
GOOD BOY!

Citește și