• Jocurile ajută copiii să dezvolte gândirea logică și capacitatea de a găsi soluții rapide.
  • Joaca liberă, fără reguli stricte, îi lasă să exploreze și să-și exprime creativitatea.
  • Jocurile video bine alese îi învață pe copii să ia decizii și să își îmbunătățească atenția la detalii.
  • Jocul în echipă, fie el pe teren sau online, contribuie la abilitățile sociale și la înțelegerea lucrului în echipă.

Uneori copiii ajung să fie prinși de un joc video și să nu mai fie atenți la altceva. Uneori inventează povești cu jucăriile prin toată casa și nu înțelegi de unde au atâta imaginație. E doar distracție sau chiar îl ajută să devină mai smart? Fie că e prins într-o „misiune” pe tabletă sau într-o aventură cu prietenii în parc, fiecare tip de joacă are rostul lui.


Yollanda Crețescu, psihoterapeut adlerian, spune că jocul este o metodă organizată prin care copiii învață despre lume și despre ei înșiși.

Yollanda Crețescu: „Jocul este mult mai mult decât o simplă distracție; este o metodă organizată prin care copiii învață despre lume și despre ei înșiși. Jocul este un mijloc de integrare socială și o metodă prin care copiii își explorează lumea emoțională. El trebuie privit și ca un instrument educativ, atât din punct de vedere pedagogic, cât și social. Prin joc, copiii învață abilități esențiale pentru viață, cum ar fi cooperarea, comunicarea și respectul pentru reguli.”

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Cum ajută jocurile dezvoltarea copiilor?

„Experiențele pozitive din joc ajută copiii să își construiască încrederea și să se simtă valoroși. De aceea, jocul dezvoltă răbdarea, controlul impulsurilor și îi pregătește pentru relații sănătoase, atât în prezent, cât și în viitor. Jocul stimulează creativitatea, în special creativitatea orientată pe soluții, o abilitate esențială pentru rezolvarea problemelor – o competență dorită de orice părinte”, spune Yollanda Crețescu.

Citește și