• Cei mai mulți tineri din România urmează o facultate ce nu îi face fericiți
  • România se află pe ultimul loc în U.E. la finalizarea studiilor superioare
  • Marian: „Nu puteam să continui ceva ce îmi crea depresie”
  • Rată de abandon înainte de finalizarea studiilor depășește procentul de 50%

Absolveții de liceu din România nu știu ce facultate să aleagă. Iar când fac pasul, renunță în primul și chiar al doilea an de studiu.

O analiză a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România a ajuns la concluzia că rată de abandon înainte de finalizarea studiilor depășește procentul de 50%.

Este și cazul lui Marian. A studiat 3 ani la Facultatea de Construcții până și-a dat seama că se simte copleșit zi de zi și nu face ceea ce îi place. A ales să renunțe și acum este student la kinetoterapie și motricitate specială. Spune că a făcut cea mai bună alegere din viața lui că a renunțat la o facultate care nu îl făcea fericit.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Devenisem destul de depresiv, pot spune, să încerc să duc ceva la bun sfârșit care nu-mi aducea satisfacție. Încerc să fac ceva care m-ar face pe mine fericit și să nu mă gândesc neapărat la beneficiile financiare sau să țin cont de părerea oamenilor”, a spus Marian.

Alexandru pe de altă parte, și-a ales facultatea potrivită. S-au mai bine spus facultățile. Studiază Științe politice și Dreptul. Asta a vrut să urmeze încă din liceu și e convins că asta vrea să facă pe viitor.

„Multă lume spune că nu este o alegere usoară să urmezi două facultăți în paralel, dar sunt sigur că atunci când îți place ceea ce faci poți să muncești astfel încât să le împlaci pe amândouă”, a spus studentul.

Cristina Koleci este consilier educațional. Spune că mulți elevi își aleg facultatea la care au de învățat mai puțin sau unde sunt și alți prieteni de-ai lor.

„Oricum alegerea unei vocații nu ar trebui lăsată la mâna sorții, la mâna întâmplării, ci ar trebui să fie un proces parcurs cu foarte multă atenție pentru că gândiți-vă că vom alege un domeniu în care om lucra ani buni de zile”, spune consilierul educaţional.