• Imaginea unor copii care se joacă în curtea școlii pentru prima dată după 2 luni de izolare a generat emoție puternică în Franța.
  • Fotografia realizată de un jurnalist arată copiii ”izolați” în pătrate desenate cu creta pe asfalt.
  • Poza a devenit în Franța un simbol pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor în ”noul normal”.

Care este noul normal? Luni, 12 mai 2020, s-au redeschis grădinițele și școlile pentru clase mici în Franța după 2 luni de izolare din cauza coronavirusului. La scurt timp, un instantaneu realizat de un jurnalist al BFMTV s-a viralizat generând un val de sentimente: emoție, surpriză, consternare, relatează francetvinfo.fr.

În curtea unei școli din Tourcoing copiii se jucau la distanță, fiecare singur, în interiorul unui pătrat desenat cu creta, pe asfalt.

Pe rețelele de socializare, imaginea a devenit un simbol pentru cum arată școala în vremea coronavirusului.

Reacția francezilor: Mi se rupe inima

Imaginile postate de jurnalistul BFMTV, Lionel Top, au strâns pe Twitter 43.000 de aprecieri și peste 15.000 de distribuiri.

O profesoară franceză le-a comentat și ea pe Twitter: ”Nu-mi revin. Această imagine îți rupe inima. Nu putem numi asta școală” a comentat Laurence De Cock.

”Pentru a respecta distanța, echipa pedagogică a desenat pătrate pe jos pentru cei mici. Copiii dansează, se joacă, sar, nu împreună, ci în aceste pătrate. Din ce am văzut noi, copii nu trăiesc asta ca pe o pedeapsă.” a povestit jurnalistul Lionel Pop.

”Nu am văzut niciodată o imagine așa tristă” a reacționat pe Twitter Myriam Cau. ” Această imagine va rămâne în istorie”, a comentat și France Thebault.

Unii au comparat imaginea cu scenele din filmul Dogville (2003) al lui Lars von Trier, turnat în întregime în platou, toată acțiunea desfășurându-se ca într-o piesă de teatru.

Ministerul Educației din Franța nu a dat sfaturi explicite pentru desenarea de pătrate cu creta, dar a oferit indicații despre condițiile în care se pot juca copiii în aer liber în pauze.

Pentru cei care s-au întristat la vederea pozelor, Lionel Top a avut o precizare: ”Imaginați-vă ce trăiesc profesorii și învățătorii. O învățătoare mi-a spus: Mă doare inima de nu vă imaginați.”