• Stefania Giannini: Deficitul e provocat de plecarea profesorilor din profesie.
  • Stefania Giannini, UNESCO: Declinul respectului față de profesori afectează educația.
  • Stefania Giannini: Profesorii părăsesc profesia într-un ritm fără precedent.

Ce statut au în societate profesorii în 2024? Dacă pe vremuri era o meserie respectată, în zilele
noastre să fii profesor nu mai este atât de simplu.

Stefania Giannini, director general adjunct UNESCO pentru educație, atrage atenția asupra unui fenomen global îngrijorător: scăderea respectului pentru cadrele didactice.

Oficialul spune că deficitul e provocat de plecarea profesorilor din profesie, ceea ce se întâmplă într-un ritm fără precedent.

Recomandări

CÂT DE OPTIMIST EȘTI?
NO MORE FACT-CHECKING
JLO ȘI AFFLECK AU DIVORȚAT
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?
ERDOGAN: FĂRĂ TERORIȘTI ÎN SIRIA
CE SĂ ȘTII DESPRE HMPV

Cum a evoluat sau involuat percepția societății față de profesori în ultimii ani?

„Cred că în general percepția a început să scadă din câteva motive. În primul rând, de cele mai multe ori, profesorii sunt considerați ca niște meseriași care sunt plătiți pentru educația copiilor. Asta practic le scade statutul. 

De fapt, profesia noastră nu este să facem educație permanentă copiilor, ci să îi ajutăm să progreseze intelectual. Dacă tu plătești un om destul de prost doar ca să aibă grijă de copiilor tău, de fapt îl consideri un fel de meseriaș. Ca să nu mai spunem și de faptul că, fiind o meserie destul de neatractivă, în general salariile sunt mai mici decât în mediul privat, că este mult de muncă și că renunță foarte mulți oameni buni. 

Practic vin oameni mai puțin calificați și asta înseamnă o scădere a statutului prin faptul că scade calitatea învățământului și practic societatea nu va primi cu aceeași calitate a unui profesor bun versus a unui profesor care vine doar ca să ia niște bani”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică, pentru Aleph News.

Ce credeți că ar trebui să se schimbe în modul în care sunt sprijiniți și formați profesorii pentru a deveni lideri în educație?

„În primul și în primul rând, cred că statutul profesorului ar trebui îmbunătățit prin formare inițială, adică la facultăți. Ar trebui să se schimbe complet paradigma de a face psihologie, pedagogie, cel puțin la noi în țară. Ar trebui ridicat statutul prin salarii mai atractive și nu în ultimul rând, poate că e cel mai important să se schimbe mediul de lucru din școală.

Cunosc școli în care nu sunt cancelarii. Practic, profesorii din acea școală nu au unde să se odihnească nici măcar 10 minute. Acest lucru afectează grav calitatea actului educațional, pentru că pur și simplu nu te poți odihni.

Practic, oamenii care intră în acea școală vor renunța destul de repede, mai ales dacă sunt tineri și în altă parte găsesc mai bine de lucru. 

Deci, cred că trebuie lucrat foarte mult la ceea ce se întâmplă la calitatea muncii și la efortul pe care îl depun profesorii în școală, de multe ori complet aiurea”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică, pentru Aleph News.

Citește și