- Statisticile arată că 24% dintre români primesc salariul exclusiv numerar.
- 31% din români nu au un cont deschis la o instituție bancă, conform statisticilor.
- 40% dintre elevi sunt analfabeţi funcţionali, conform testelor PISA 2023.
Copiii de azi sunt viitorul de mâine. Deci cum investim în ei? Și prin „investim”, vorbim despre sensul denotativ: cum investim financiar? Dacă ar fi să vorbim de statistice, nici ele nu arată bine.
Un studiu Eurobarometru din 2023 arată că 30% dintre români sunt analfabeti financiar. 24% dintre români primesc salariul exclusiv numerar. Se feresc de bănci. Pe unde mai pui că 31% nu au un cont deschis la o instituție bancară. Datele pot fi volatile, dar rămâne întrebarea: Cum vorbești de bani cu copilul tău?
„Cred că economia este un aspect important. Există și alte mecanisme prin care copiii pot fi stimulați, încă din grădiniță, să economisească și să înțeleagă valoarea banilor. Avem chiar și o poveste, „Povestea celor doi bani”, care ilustrează acest lucru. Este esențial cum îi învățăm pe copii să se raporteze la bani. Trebuie să le dăm valoare lucrurilor și să îi ajutăm să înțeleagă cât de importante sunt acestea. Din această perspectivă, este crucial să aprecieze ce primesc și să aibă o legătură clară între acțiunile lor pozitive și recompensele primite, care nu trebuie să fie neapărat financiare. Dacă un copil învață că, atunci când face o faptă bună, primește bani, acest comportament poate avea un impact asupra lui ca adolescent sau adult, creând o percepție greșită asupra valorii banilor”, a explicat Adrian Negrescu, consultant economic, pentru Aleph News.
„Copiii învață întâi despre lucruri simple. De exemplu, când mergi la cumpărături cu ei, îi incluzi în cheltuielile gospodăriei, le arăți cum se numără banii și cum se fac banii. Este important să discuți cu ei despre valoarea banilor, de ce muncesc părinții și de ce este esențial să fie foarte specifici în legătură cu dorințele lor. De asemenea, ar trebui să stabilim un buget clar pentru cum să cheltuie banii. Acest lucru depinde de copil și de nivelul financiar al familiei. Nu cred că există un buget ideal pentru toți. Ideea este să îi inspirăm să știe foarte bine ce își doresc în viață”, a adăugat Adrian Negrescu.