Dan Barna: Obligăm generaţii de tineri şi tinere să facă lecţia de educaţie sexuală în toaletă. Trebuie să ne gândim la copii şi nu la himerele medievale ale părinţilor

Elevii vor să le acorde feedback profesorilor: „Mi se pare normal să avem și noi dreptul la opinie“ Hepta/Mediafax Foto
  • Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că legea cu privire la educaţia pentru sănătate, implicit la educaţia sexuală, aflată în dezbatere parlamentară, este „o lege medievală”.
  • „Obligăm în continuare generaţii de tineri şi tinere să facă lecţia de educaţie sexuală în spatele şcolii sau în toaletă”, a spus el.

„Un alt subiect care este în dezbatere parlamentară şi e foarte bine că s-a reuşit deblocarea lui este legea privind educaţia pentru sănătate, aşa-numita lege pentru educaţie sexuală, şi aici poziţia este foarte clară: preşedintele a retrimis-o în Parlament tocmai din acest motiv. E de neacceptat ca exact acei copii care sunt cei mai vulnerabili să nu poată participa pentru că părinţii lor nu sunt conectaţi la agenda publică, ca să fiu elegant, exact acei copii nu au şansa să participe la ore de educaţie sexuală pentru că aşa cum este legea acum se spune că la ora de educaţie pentru sănătate, implicit educaţie sexuală, un copil participă doar dacă părintele merge cu el de mână şi îşi dă acordul”, a declarat Dan Barna.

Conform acestuia, legea spune că la ore vor participa doar copiii ai căror părinţi sunt responsabili.

„În loc să avem, şi asta e poziţia susţinută de USR PLUS, un mecanism prin care acei părinţi care din considerente religioase sau orice alte considerente îşi retrag copiii de la ora respectivă, şi este într-adevăr dreptul lor, avem o lege care spune că la oră participă doar acei copii cu cei mai responsabili părinţi. Ori în felul ăsta obligăm în continuare generaţii de tineri şi tinere să facă lecţia de educaţie sexuală în spatele şcolii sau în toaletă”, a continuat liderul USRPLUS.

Acesta susţine că legea trebuie făcută în interesul copiilor.

„Trebuie să ne gândim la copii şi nu la himerele medievale ale părinţilor. Cei care trăiesc încă în Evul Mediu pot să-şi asume lucrul ăsta, dar să-şi asume retragerea copilului, nu statul să vină să spună copiii n-au dreptul la educaţie sexuală şi doar părinţii înţelepţi şi cărora le pasă de copii pot să-şi ducă copilul la oră. Este o lege medievală şi este regretabil că am văzut, de la PSD nu ne mirăm, dar am văzut şi parlamentari PNL susţinând această iniţiativă”, a mai spus Barna.

Acesta a anunţat că legea este în momentul de faţă în Senat, „în aceeaşi formă în care preşedintele a trimis-o înapoi”.