• În programa şcolară, elevii au cursuri de dezvoltare personală, dar în realitate nu fac.
  • Părinţii plătesc cursuri de dezvoltare personală pentru copiii lor.
  • Marius Morra, CEO al unei companii de criptomonede, spune că este important să înveţi din şcoală să-ţi gestionezi emoţiile.

Teoretic, încă din şcoala primară înveţi cum să-ţi gestionezi emoţiile. Practic, puţini învăţători sau profesori predau astfel de cursuri. Maria este elevă în clasa a patra la o şcoală din Craiova. De câţiva ani, merge la un after-school privat
unde participă şi la activităţi de dezvoltare personală. Părinţii ei consideră că astfel de cursuri o ajută să se pregătească pentru viitor. Cu atât mai mult cu cât la privat, copiii sunt îndrumaţi de un psiholog.

Gabriela Dumitraşcu, mama Mariei: “Îi ajută, cumva, să aibă încredere în ei, să meargă, cumva, în viaţă, cu mai mult curaj.”

Ionuţ Smarandache, psiholog: „Îi ajutăm să-şi înţeleagă emoţiile, să vadă ce calităţi au, pornind de la aceste emoţii. După aceea, îi sprijinim să-şi utilizeze aceste calităţi.”

Dezvoltarea personală este în programa şcolară de la clasa pregătitoare şi până la liceu. În realitate, elevii fac matematică, română sau orice altceva. În alte ţări, cursurile sunt predate de consilieri şcolari sau psihologi. În România, este un singur consilier şcolar se ocupă de cel puţin 800 de elevi.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Diana Brătucu, expert în educaţie: „Toţi învăţătorii şi diriginţii au făcut cursuri, e adevărat că prea puţine pentru a preda această disciplină care este relativ nouă în planurile cadru din învăţământul românesc, şi mulţi dintre ei pun accent pe aceste activităţi. Mulţi dintre ei le consideră ca fiind o disciplină mult mai exotică şi, aatunci, o tratează ca atare.”


Gestionarea emoţiilor îi ajută pe copii să facă faţă examenelor şcolare, să treacă mai uşor peste o situaţie neplăcută din familie sau să înveţe să lucreze în echipă. Când devin adulţi, lecţiile de dezvoltare personală pot fi secretul succesului într-un business, susține Marius Morra, CEO-ul unei bănci – exchange de criptomonede din Craiova. El spune că i-ar fi fost mai uşor dacă ar fi învățat, din şcoală, cum să-şi controleze emoţiile.


Marius Morra, CEO LDV: „Se întâmplă, de multe ori, şi lucruri care te trag în jos. Iei, de multe ori, şi decizii greşite care, poate, te costă scump. (…)Cred că este foarte important să avem şi un management al aemoţiilor, că altfel ne pot influenţa negativ şi asta se reflectă, clar, şi în deciziile pe care le luăm.”

Un studiu făcut de organizaţia „Salvaţi copiii”, în 8 orașe din România, arată că 20% dintre copii suferă de o afecţiune psihică. 3,5% au fost diagnosticaţi cu depresie clinică şi 13% cu tulburări de anxietate.