• Parlamentul englez a decis ca studenţii din ţările UE nu mai pot accesa credite pentru studii începând cu anul viitor.
  • Peste 9.000 de studenţi români învaţă în Marea Britanie.
  • Costul unui an de studiu începe de la 9.000 de lire + costul vieţii de circa 3.000 de lire.
  • Unu din patru studenţi români din străinătate învaţă în Marea Britanie.

Irina este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa. Este pasionată de jocurile vídeo şi visa să ajungă la una dintre cele mai bune facultăţi de gaming din Anglia.

Planurile i-au fost date însă peste cap, după ce a aflat că parlamentul englez a decis, odată cu Brexit-ul, ca studenţii din statele UE să nu mai poată accesa credite pentru studii începând din septembrie 2021. Şi pentru că nu are 14 mii de lire, cât ar trebui să achite pentru studii, se gândeşte să meargă la o facultate din Olanda sau Danemarca. În aceeaşi situaţie se află şi fratele Irinei, care visa să ajungă la o facultate de actorie din Anglia.

Irina Giurgea, elevă clasa a XI-a: „Am fost şocată, nervoasă, mi-a venit să plâng. O să le scadă foarte mult diversitatea la Universiăţi. Din câte am înţeles se aşteaptă să fie o pierdere 60% a elevilor din Uniunea Europenă.  E posibil să mă uit către un împrumut. Poate se schimbă situaţia odată ce realizează că nu le mai vin studenţi.  Fratele meu vrea la actorie şi tot în Londra se uita, şi taxele pentru facultatea la care voia el au crescut până la 21 de mii de lire şi înainte erau în jur de 10 mii.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

BOGDAN KOCHESCH, consilier educaţional, Educativa:  Împrumutul guvernamental acoperea toată taxa de şcolarizare în nişte condiţii vast superioare faţă de orice împrumut comercial oferit de orice bancă, în sensul în care rambursai împrumutul după ce terminai studiile şi erai angajat şi făceai dovada că atingi un anumit nivel minim de venit anual. 01:05 + 01:07 Începeai să rambursezi doar după ce atingeai nivelul respectiv şi doar 9% din ce depăşea nivelul respectiv.  Dacă 35 de ani nu reuşeai să plăteşti împrumutul cu totul, datoria ta se ştergea, ca şi student.