• Aproape 1.000 de studenţi români învaţă în prezent în universităţi americane.
  • Harvard şi alte universităţi de top americane au renunţat la examenul SAT – echivalentul bac-ului american la admitere.
  • Unii elevi români care aplică la o univesitate americană vor să dea testul în continuare.

Harvard şi alte mari universităţi americane vor accepta la anul studenţi fără ca aceştia să treacă examenul SAT, echivalentul BAC-ului american. Măsura îi poate ajuta şi pe cei aproape 1.000 de români care se duc anual la facultate în SUA.

Edessa Şahin tocmai a terminat clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu şi vrea să se înscrie la facultate în SUA. Obiectivul ei: Yale, Columbia sau University of Pennsylvania. A început să se pregătească pentru testul SAT- care costă în jur de 100 de dolari – încă de dinainte de epidemia de coronavirus. Va susţine testul, pentru că speră că o va avantaja.

Uite ce spune Edessa Şahin: ”Pentru mine pot să vă şi arăt ce presupune pregătirea pentru acest examen. Am aici o carte cât mine de mare şi mai am una la parter. Noi făceam lucrurile care se dau la examenul acesta cam prin clasa a 8-a, poate începutul clasei a 9-a.” 

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Sînziana Medvețchi, consilier educaţional, EDMERICA: ”De regulă, românii care pleacă la studiu în SUA, cu mici excepţii, au nevoie de finanţare consistentă. Adică acei 60 de mii, câteodată şi mai mult, de dolari pe an, care acoperă masă, casă, şcolarizare, bilete de avion, cheltuieli personale, deci  e un cost total. Noi avem nevoie de banii aştia ori patru ani de studiu şi faptul că reuşim să mergem e pentru că obţinem aceste burse şi la facultăţi de tip Ivy League şi la alte facultăţi de top.”

Bogdan Kochesch, Managing Partner, Grupul Educativa: ”În momentul ăsta statisticile ne arată că sunt undeva în jur de 36 de mii de studenţi români care studiază în străinătate.”