• Această schimbare oferă o mai mare flexibilitate școlilor în gestionarea numărului de elevi.
  • Modificarea ridică și întrebări despre impactul asupra calității actului educațional.
  • Dacă se solicită depășirea cu peste 2 copii a numărului maxim de elevi, aprobarea va fi dată de Ministerul Educației.

Avem noi schimbări în sistemul educațional. Din anul școlar 2024-2025, clasele de gimnaziu și liceu pot depăși limita de 28 de elevi, cu aprobarea Ministerului Educației. Această schimbare oferă o mai mare flexibilitate școlilor în gestionarea numărului de elevi, însă ridică și întrebări despre impactul asupra calității actului educațional. În funcție de resursele disponibile, unele școli ar putea gestiona mai ușor clase mai mari, în timp ce altele s-ar putea confrunta cu provocări suplimentare. Dacă se solicită depășirea cu peste 2 copii a numărului maxim de elevi, aprobarea va fi dată de Ministerul Educației.

„Ministerul nu a făcut altceva decât să își creeze un cadru legal pentru un abuz al legii pe care deja l-a produs. Anul acesta s-au permis transferuri la clasa a X-a pentru că sunt mulți părinți care sunt nemulțumiți de această nenorocire, care e admiterea de la clasa a IX-a și care au ajuns la licee care nu sunt potrivite cu copilul pentru că măsori doar ce știe la Română și Matematică în două zile din an, care pot fi două zile bune sau proaste”, a explicat Daniela Vișoianu, expert în educație, la Aleph News.

Cum se vor aplica regulile la școli

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 reglementează structura claselor pentru anul școlar 2024-2025, dar aceste reguli se aplică doar la formarea unor grupe noi, cum ar fi grupa mică, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Aceste clase vor avea următoarele structuri: grupa mică va avea în medie 7 copii, cu un minim de 5 și un maxim de 9 copii, grupa mijlocie va avea între 8 și 15 copii, iar grupa mare va avea între 8 și 20. La nivel preșcolar, grupa va avea în medie 15 copii, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20.

Recomandări

SUA AJUTĂ ISRAELUL
ORBAN VS. LEYEN
STARSHIP FLIGHT 5 MISSION
CE E ÎN TREND?
CINE TE ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI?
CEI 2 S: SEX&SPORT

Pentru învățământul primar, clasele vor avea, în medie, 16 elevi, cu un minim de 10 și un maxim de 22. La gimnaziu, media va fi de 18 elevi pe clasă, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. În școlile de artă și sport, clasele vor avea în medie 16 elevi, cu un minim de 8 și un maxim de 24, formate în cel mult 4 grupe. Clasele pot avea între 4 și 10 elevi.
Ce număr de elevi poate fi într-o clasă de liceu

Liceele, inclusiv cele cu profil dual, vor avea, în medie, 22 de elevi în clase, dar numărul poate varia între 15 și 26. Pregătirea practică și specializarea se va desfășura în grupuri de minim 8 și maxim 15 elevi. În învățământul tehnologic, clasele pot include până la 3 grupe cu calificări diferite. În școlile postliceale, clasele vor avea, în medie, 22 de elevi, cu un minim de 15 și un maxim de 28.

Citește și