• Portofoliul educational a fost prevăzut în Legea Învățământului încă de acum 13 ani.
  • Portofoliul educațional va include toate rezultatele școlare și toate diplomele elevilor.
  • Portofoliul educational este menit să-i ajute pe elevi în alegerea facultății potrivite.
  • Din toamnă, toți elevii din clasa pregătitoare vor avea portofoliu educațional.

Din toamnă, fiecare copil care începe grupa mijlocie sau clasa pregătitoare va avea nevoie de un portofoliu educațional, conform noii Legi a Educației. Acest portofoliu, care va fi actualizat pe parcursul întregii școli, până la absolvirea liceului, va include recomandări de la consilierul școlar, rezultate de la evaluările naționale, diplome și certificate de la diverse concursuri, olimpiade și competiții sportive.

„Portofoliul educațional cuprinde documente relevante pentru rezultatele învățării elevilor:

  • certificări care prezintă rezultate la disciplinele de studiu, pe ani de studiu/niveluri de școlarizare,
  • rezultate la evaluările naționale și recomandări de recuperare a pierderilor de învățare,
  • produse sau rezultate ale activităților desfășurate,
  • diplome, certificate sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite în diferite contexte, formale, nonformale și informale”, scrie în legea educației 198/2023, la articolul 98.

Portofoliul educațional este folosit începând cu debutul învățământului obligatoriu și este utilizat pe tot parcursul învățământului preuniversitar. Informații din acest portofoliu educațional pot fi utilizate „pentru identificarea decalajelor educaționale și fundamentarea intervențiilor de sprijin”, mai prevede aceeași lege.

Recomandări

CRITICI DUPĂ DEBATE
NE AJUNGE FRIGUL
CE VEZI LA NAFR?
CAMPING CU PORCHE
TEMELE: NOUL BAUBAU
KAMALA VS. TRUMP

Deşi în multe state europene, portofoliile educaţionale personale există de zeci de ani, iar universităţile de prestigiu ţin cont de ele la admitere, în România, legea nu precizează dacă ele vor avea vreun rol de selecție pentru admiterea la liceu ori în universități, ci doar că la final de gimnaziu și liceu absolvenții vor primi recomandări cu rol consultativ de la consilierii școlari, pentru orientarea profesională.

Citește și