• La UMF Iași, studenții au nevoie de vaccin sau test ca să intre la examene
  • Decizia a fost luată în Consiliul de Administrație al Universității
  • 2.000 de studenţi au semnat o petiţie prin care cer abrogarea măsurii

Vrei să fii doctor? Trebuie să te vaccinezi. Asta a decis conducerea UMF Iași, care le permite susținerea examenelor doar studenților care s-au imunizat.

Ce se întâmplă cu studenții care refuză vaccinul?

Teoretic, studenții care refuză vaccinul nu riscă să piardă anul, pentru că mai au și alte opțiuni, pentru a participa la examen. Viorel Scripcaru, rectorul Universității, spune că le-a dat patru variante studenților: să se vaccineze, fie să aducă dovada că au trecut prin boală, sau rezultatul negativ al unui test antigen de 24 de ore sau a unuia PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Cam variantele trecute și pe certificatul verde, care îți va permite să călătorești, fără restricții.

Ce spun studenții?

Opiniile sunt împărțite. Unii o acceptă, spunând că așa e în pandemie, alții o contestă. 2.000 dintre ei au semnat deja o petiție prin care cer abrogarea deciziei. Mai ales că, dacă aleg varianta testului PCR, au de plătit până la 1.500 de lei, pentru toată sesiunea. Cei nemulțumiți sunt susținuți și de Liga Studenților.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

„Din păcate încalcă în mod grav în această situație, nu numai drepturile studenților la educație și faptul că Universitatea de Medicină și Farmacie și-a asumat să impună o restricție care în momentul de față nu este reglementată legal. Nu îi poate fi absolut nimănui interzis accesul într-o instituție publică, la un serviciu public, cu atât mai mult la un serviciu privat de această condiția a vaccinării contra COVID-19 tocmai pentru că, raportat la normele legale aflate în vigoare, cât și la tratatele internaționale la care România este parte, nu poate fi impusă o asemenea obligativitate, cu atât mai mult cu cât vaccinurile nu au trecut printr-o fază îndelungată de testare și de verificare”, a spus Emilian Man, președintele Ligii Studenților.

Cosmin Cotos, avocat în Baroul Iași e de părere că dacă se va ajunge în instanță, studenții contestatari sunt cei care vor avea câștig de cauză. Dar rămâne de văzut, dacă se va întâmpla asta sau dacă rectorul va ceda presiunii și va anula decizia. Cert este că de voie, de nevoie, unii dintre studenții nevaccinați spun că vor merge să primească serul, iar alții vor plăti teste, ca să fie primii în examene.