Dr. Adrian Marinescu: „Şcoala online nu e o soluţie, copiii trebuie să meargă la cursuri, dacă situația nu se înrăutățește“

  • A. Marinescu: Dacă situaţia nu se înrăutăţeşte, copiii pot merge la şcoală, în unele cazuri se aplică varianta hibridă, dar nu excliusiv online
  • A. Marinescu: Copiii ar trebui să stea fără mască în bănci, distanţaţi şi cu mască în pauze
  • A. Marinescu: Fie că e Covid sau nu, o clasă cu peste 30 de elevi este împotriva oricărei reguli sanitare

Dacă ești părinte, te va interesa să afli părerea medicului despre mersul la școală, din toamnă.

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a spus marţi, în emisiunea Marius Tucă Show, că şcoala online nu era o variantă bună, după cum a sesizat din experianţa personală cu fiul său de 11 ani. Acesta îţi spune că, dacă situaţia pandemiei rămâne aceeaşi din prezent, copiii se pot întoarce la şcoală fizic. Sau, acolo unde logistic nu este posibil, să fie adoptată varianta hibrid.

În ceea ce priveşte regulile pe care copiii ar trebui să le respecte o dată cu începerea şcolilor, Adrian Marinescu este de părere că un copil mic nu poate sta câteva ore cu masca pe faţă şi să fie atent în clasă.

„E o perioadă lungă, nu o lună-două, poate să ţină până anul viitor sau mai mult. Şi pentru mine e clar că varianta online la şcoală nu are nicio legătură cu planul fizic.  Dacă nu apar elemente pentru un scenariu mai rău ca acum, dacă ne mai echilibrăm puţin, cred că ar fi de gândit şcoala în plan practic şi, poate, cu ocazia asta, vom lua măsurile pe care nu le-am luat înainte. Adică să meargă copiii la şcoală. În unele cazuri poate fi varianta hibridă, mai ales în mediul rural, unde nu sunt puţini elevi în clasă, nu se păstrează distanţarea, nu se respectă regulile de igienă. Dar nu aş merge pe varianta online, decât dacă situaţia e mai gravă peste o lună decât e acum. (…) După părerea mea, un copil ar trebui să poarte masca când intră în şcoală, în pauze, când merge la toaletă, dar nu când stă în bancă. În bancă ar trebui să fie distanţă de un metru jumătate faţă de alt coleg. E greu de crezut că un copil mic va sta ore în şir cu masca pe faţă. Trebuie să fie un număr mai mic de elevi în clasă. Dacă sunt mai mulţi, ar fi variantă hibridă, dacă şcoala nu are clase suficiente. Unii vor sta acasă, ceilalţi vor veni la şcoală. De mult ar fi trebuit să avem mai puţini elevi într-o clasă, peste 30 de elevi nu e în regulă din punct de vedere al oricărui criteriu medical, fie că e Covid sau nu”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Autor: Geanina Sandu