• Bianca Biro este fondatorul Edustudio Helsinki și predă metoda finlandeză
  • Finlanda are un sistem de educație digitalizat, iar școala online nu a fost o noutate
  • Educația finlandeză se bazează pe nevoile copilului și pe pregătirea profesorului

De ani de zile, tânjim după școli ca în țările nordice. Finlanda are unul din cele mai dezvoltate sisteme de educație din lume.

Un grup de pedagogi români, stabiliți în Helsinki, și-a propus să ajute profesorii români să aplice metoda finlandeză.

Bianca Biro: „Activitatea noatră se învârte în jurul educației pentru România. Profesorii din România și educatorii erau foarte interesați de activitățile pe care le facem. Am hotărât să facem platforma zmeișorii.ro, unde am încărcat aceste materiale.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Finlanda și-a digitalizat educația de acum patru ani. Pandemia nu i-a prins nepregătiți atunci când școlile s-au închis. Rutina este punctul forte al sistemului online. De asta au nevoie copiii pentru a putea învăța în aceste condiții atipice.

Bianca Biro: „Profesorul poate să se filmeze explicând anumite lucruri din lecție. Această metodă de fliplearning, în care conținutul este parcurs individual și apoi discutat poate fi o soluție la atenția copiilor. Ar fi ideal ca mare parte din muncă să se facă în orele de școală și să nu existe foarte multe teme în perioada asta.”

De 11 ani, Bianca organizează ateliere pentru sute de profesori români. Sunt gratuite și doar cu eforturi din partea asociației ei.

Bianca Biro: „Și copiii folosesc tehnologia, începând cu clasa pregătitoare și chiar mai devreme. Creează și diverse materiale video, fac fotografii, este, prectic, o resursă, la fel ca și creionul.”