• Bullying-ul duce la abandonul şcolar care a ajuns acum la 11,3 %
  • Cătălina, profesoară: „ Acest fenomen este o treabă serioasă care duce la suicid”
  • România se află pe locul 3 din Europa unde bullying-ul este prezent
  • Ivan Dragoş, avocat: „În Suedia poliţia este instruită pentu situaţiile ce ţin de bullying”

Fenomenul bullying e lăsat să devină obișnuință în școlile din România. Țara noastră este pe locul 3 în Europa la agresiuni împotriva elevilor.

La noi există doar un consilier la 600 de elevi şi acela nu are experienţă în domeniu. Studiile arată că tinerii se confruntă zi de zi cu situaţii ce îi pot afectat ca viitori adulţi. Mari este elevă la un liceu din Capitală. Observă problemele din jurul ei și simte lipsa unui ajutor pentru colegii mai sensibili.

Mari Gheorghe, elevă: „Principalul efect şi este resimţit în ani este abandonul şcolar. Să ne înveţe cum să gestionăm în primul rând sentimentele şi cum să nu devenim victime sau agresori. Ar trebui în primul rând să vorbească cu părinţii acasă despre această problemă, apoi cu diriginţii, iar în final să se ajungă şi la un consilier şcolar.“

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cătălina Georgescu este profesoară. A văzut cum alte țări au luat în serios fenomenul bullying. Își dorește să vadă asta și în România.

Copiii intră în deprseie, iar apoi ştim că se întâmplă foarte multe cazuri de suicid. Consilierii sunt esenţiali în fiecare şcoală şi implicarea lor este extrem de important pentru a combate fenomenul de bullying“, spune profesoara.

Dragoş Ivan este avocat şi voluntar într-o asociație pentru susținerea drepturilor omului. Pentru a înțelege ce e bullying-ul a urmărit comportamentul țărilor din vestul și nordul Europei.

„În Suedia este nevoie ca în fiecare şcoală să aibă un plan de acţiune care să implice toată comunitatea foarte detaliat pentru astfel de situaţii. Dacă nu au planul ăsta de acţiune ei vor răspunde în faţa instanţei. În Finlanda sunt cursuri speciale care îi învaţă cum să se integreze în societate, cum să interacţioeze cu ceilalţi, cum să fie un bun prieten“, spune Ivan Dragoș, avocat.