• Noul ordin comun al Ministrului Educației și al Sănătății prevede că elevii care lipsesc de la școală la confirmarea unui caz de Covid-19 sunt trecuți absenți, dacă situația nu este clarificată de DSP.
  • Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a ținut să clarifice acest lucru, explicând că DSP este singurul organism care poate realiza ancheta epidemiologică.

Noul ordin comun al Ministrului Educației și al Sănătății prevede că elevii care lipsesc de la școală la confirmarea unui caz de COVID-19 sunt trecuți absenți, dacă situația nu este clarificată de DSP. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a ținut să clarifice acest lucru, explicând că DSP este singurul organism care poate realiza ancheta epidemiologică

În afară de Ordinul comun al ministrului Educaţiei, ministrului Sănătăţii, există o metodologie INSP. În Ordinul comun se prevede că, încă de la apariţia primului caz, DSP face anchetă epidemiologică. Dacă respectă regulile şi poartă masca de protecţie, aşa cum trebuie să o poarte în clasă, nu sunt contacţi direcţi, conform metodologiei INSP. Totul e să respecţi regulile. DSP stabileşte contacţii direcţi. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacţii direcţi şi atunci încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliţi contacţi direcţi, dacă există, intră şi ei în izolare, iar clasa merge mai departe”, a explicat Sorin Cîmpeanu. 

Astfel, elevii nu vor putea lipsi de la școală dacă este confirmat un caz de COVID în sala de clasă, fără a primi răspunsul celor de la DSP. Cei care vor lipsi nemotivat, vor fi trecuți absent în catalog.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Cum arată scenariul în care școlile vor putea trece în online

Sorin Cîmpeanu a mai precizat care este contextul posibilității desfășurării orele în regim online.

Există posibilitatea şcolii online descrise foarte clar în ordinul comun, pentru elevii şi preşcolarii sub 12 ani, o serie lungă de vulnerabilităţi care conduc la dreptul elevului de a rămâne în online şi obligaţia şcolii de a preda în online. Iar peste 12 ani este o altă serie de vulnerabilităţi care dau dreptul elevului de a rămâne în online, chiar dacă şcoala se desfăşoară cu prezenţă fizică”.

Tot în noul ordin comun dintre ministere, elevii vor merge la școală în funcție de gradul de ocupare al paturilor de la ATI din județul respectiv.