Elevii vor să le acorde feedback profesorilor: „Mi se pare normal să avem și noi dreptul la opinie“

  • Ministerul Educației încearcă să introducă feedback-ul elev-profesori la școlile de stat
  • La privat, feedback-ul elev-profesori este demult introdus și dă rezultate

În vreme ce Ministerul Educației încearcă abia acum să introducă feedback-ul elev-profesori la școlile de stat, la privat este demult introdus și dă rezultate.

Dinu Laurențiu, profesor de geografie la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, recunoaște că orele lui nu ar mai avea esență fără schimbul de evaluări. „Copiii sunt mai motivați atunci când primesc un feedback. Chiar dacă copiii în anumite situații greșesc, totuși e bine sa ii motivăm și să le spunem că «sigur dacă nu ai putut astăzi, cu siguranța data viitoare vei putea mai mult»“, spune Laurențiu Dinu, profesor de geografie la ICHB.

Laurențiu nu se mulțumește cu atât. Organizează întâlniri săptămânale, pe zoom, cu elevii și părinții. Ca să evalueze și să fie evaluat.

Laura Rotar, elevă la liceul unde predă acesta, admite și ea că lucrurile merg mai bine când și elevul poate să dea feedback despre profesor. „Mi se pare normal și noi, la rândul nostru, să avem de la un timp dreptul la opinie și să dăm și noi un feedback. Până la urmă, noi suntem elevi și despre noi este vorba și este spre binele nostru“, spune Laura Rotar, elevă.

Ana-Maria Elisei, elevă în clasa a XII-a la Colegiul de stat „Ion Neculce” din București, ar avea și ea multe de spus despre profesori. Dar nu are cui. Consiliul Elevilor lucrează, însă, la un chestionar pe care elevii să îl completeze la final de semestru.

Mulți profesori nu își dau interesul, intră cât să fie acolo, povestesc despre lecție, nu-i bagă pe elevi în seamă, iar elevii atât timp cât văd că nu e interes nici nu o să dea interes“, explică Ana-Maria Elisei.

Momentan, încă lucrăm, este pe circuit la minister. Sperăm noi ca până la sfârșitul acestui an sa fie aprobat prin ordin de ministru. Astfel încât sa se poată acorda feedback chiar din semestrul 2 al acestui an școlar“, spune Silviu Morcan, secretar executiv în Consiliul Elevilor.