Pentru mulţi dintre elevii care susţin în aceste zile Evaluarea Naţională, emoţiile examenelor sunt completate de problemele pe care le provoacă purtarea măştii. Pentru unii dintre ei disconfortul a fost mare, pentru că, din cauza măştii, ochelarii li s-au aburit.

Peste 160.000 de absolvenţi din România au susţinut luni proba de Limba şi literatura română a Evaluării Naţionale, iar miercuri vor da examen la matematică. Ştefan Diaconu este unul dintre ei.

Tânărul spune că, din cauză măştii, ochelarii i se aburesc, iar respiraţia îi este îngreunată şi de faptul că are astm.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

„Am şi un astm minor şi dacă port masca mai mult de o oră începe disconfortul. În plus, ochelarii se aburesc de fiecare dată când deschid gura”, spune absolventul de gimnaziu.

O elevă, Rebeca, spune că nu se descurcă nici ea mai bine cu masca pentru că nu poate sta mai mult de 30 de minute cu faţa acoperită.

Pentru a fi sigur că nu are surprize neplăcute când trece prin termoscanerul instalat la şcoală, Luca şi-a măsurat temperatura înainte de a pleca de acasă.

Examenul de Evaluare Naţională este susţinut în acest an în condiţii speciale. Nu sunt admişi mai mult de zece elevi într-o clasă, care sunt obligaţi să poarte mască şi să stea la distanţă de ceilalţi colegi. În unele şcoli au fost amplasate chiar şi panouri din plexiglas.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, la proba scrisă de Limbă şi literatură română au fost prezenţi 161.038 de candidaţi, iar 11.490 de candidaţi, adică 6,7%, nu s-au prezentat la examen. Dintre aceştia, 166 se află în izolare, iar 18 sunt spitalizaţi sau carantinaţi.

De asemenea, un candidat a avut temperatura peste maximul admis, iar acesta va susţine examenul în etapa specială, din data de 29 iunie.

Pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi trei candidaţi, lucrările acestora fiind notate cu 1.

Următoarea probă, cea de matematică, va avea loc miercuri, iar ultima, la Limba şi literatura maternă, va fi susţinută joi.