- Absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut luni, proba la Limba şi literatura română.
- Profesoara de Limba şi literatura română, Victoria Raţă, de la Colegiul Naţional ,, Cantemir – Vodă ”, din Capitală, a rezolvat cerinţele la prima probă de la Evaluarea Naţională.
- Evaluarea Naţională continuă pe 17 iunie, cu proba la Matematică.
Prima zi de emoţii pentru absolvenţii de clasa a VIII-a s-a încheiat pentru peste 180,000 de elevi, care au susţinut astăzi examenul la Limba şi literatura română.
Profesoara de Limba şi literatura română, Victoria Raţă, de la Colegiul Naţional ,, Cantemir – Vodă ”, din Capitală, a rezolvat cerinţele la prima probă de la Evaluarea Naţională.
Barem şi mod de rezolvare
SUBIECTUL I
A.
1. ciudată= inexplicabilă, neînţeleasă, bizară
2. În secvenţa dată, cratima permite rostirea legată a două cuvinte.
3. Cuvintele date s-au format astfel: „oprită” s-a format prin conversiune de la participiul verbului „a opri” , iar „balconaş” s-a format prin derivare cu sufixul (sufix diminutival) ,, -aş” de la cuvântul de bază ,, balcon”.
4. Cuvintele care conţin diftongi sunt: erau, groase,roase, şoareci.
5. Două idei secundare din text sunt următoarele:
1 . Uşa odăii este încuiată.
2 . Afară, fratele mai mare cânta la muzicuţă.
6. În muzicuţă intrase apă, de aceea sunetele nu sunt armonioase.
B.
În compunere trebuie să se distingă cele trei părţi:
– introducere
– definiţia genului epic şi afirmaţia că fragmentul se încadrează în acest gen literar
– cuprins : două argumente în care să fie demonstrată prezenţa elementelor specifice : personaj, narator, modurile de expunere folosite în text: naraţiunea şi descrierea. Se face un rezumat de 3-5 rânduri pentru a prezenta acţiunea. De asemenea, se fac observaţiile referitoare la semnificaţia pe care o are comportamentul copilului: dorinţa de a explora, confruntarea cu necunoscutul şi fascinaţia luminii. Pentru a arăta că textul este artistic, se fac observaţii referitoare la procedeele artistice.
– încheierea trebuie să arate că textul are trăsăturile genului epic.
SUBIECTUL II
A. 1. Traian Vuia a realizat primul zbor cu aparat autopropulsat în anul 1906.
Inventatorul s-a născut în judeţul Timiş.
2. Articolul cu titlul ,, Viaţa unui geniu. Traian Vuia, avocatul care nu a renunţat la visul său adevărat- zborul” a fost publicat pe site-ul www.historia.ro .
3. a avut – mod indicativ, timpul perfect-compus să renunţe- mod conjunctiv, timp prezent
4. traseul – subiect exprimat prin substantiv comun lui – atribut pronominal exprimat prin pronume personal
5. Propoziţiile sunt următoarele : ,, Văzând o şansă de finanţare, Vuia decide ” – propoziţie principală şi ,, să plece în iulie 1902 la Paris ” – propoziţie subordonată completivă directă
6. Se alcătuieşte o frază în care propoziţia regentă să conţină un predicat nominal incomplet, urmată de o propoziţie predicativă introdusă prin adverbul relativ unde.
B. Compunerea trebuie să respecte elementele menţionate în cerinţă: aspecte referitoare la activitatea preferată în timpul căreia are loc întâmplarea, cadrul spaţio-temporal, succesiunea logică a faptelor. De asemenea, compunerea trebuie să se încadreze în numărul de cuvinte
La rândul său, şi profesoara Cristina Tunegaru a rezolvat subiectele online, după terminarea probei.