• Examenele de tip open book sunt din ce în ce mai utilizate în străinătate
  • În România, profesorii sunt încă reticenţi cu privire la examenele cu cartea deschisă
  • Andreea, studentă: „Cu un astfel de examen, scapi de stres şi de emoţii”

Examenele cu cărţile pe masă nu mai sunt o noutate, de când cursurile s-au mutat pe internet. Totuși, există şcoli şi facultăţi care tot nu acceptă asta.

Studentă la biologie, Andreea Muşat se plânge că profesorii sunt inflexibili, deși cer foarte multă toceală.

Andreea Muşat, studentă: „Informaţia este foarte multă şi trebuie să reţii, să memorezi foarte mult, să înţelegi toate conceptele şi este destul de dificil”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În Belgia, examenul open book a fost introdus acum mulţi ani în toate instituţiile de învăţământ, mai ales la universităţi.

Oana Topală predă limba română într-o şcoală din țara ciocolatei și le transmite profesorilor de acasă că nu ar trebui să interzică acest concept. Un examen nu este simplu nici cu cărțile pe masă – pentru cei care nu știu unde să caute.

Oana Topală, profesor în Belgia: „Atunci când fac examinări îi încurajez pe elevi să deschidă cărţile şi să îşi caute răspunsul acolo unde consideră ei că îl vor găsi. Sunt avantaje, pentru că elevul a citit acasă, ştie unde să caute şi mai citeşte odată materia în timpul examenului”.

Dana Grigore, psiholog: „Sistemul nostru de învăţământ nu este atât de modern, noi încă mergem pe gândire abstractă, mergem foarte mult pe memorie mecanică. Copiii foarte rar sunt stimulaţi să gândească”