• Examenele de licență și disertație vor fi înregistrate pentru evitarea fraudelor
  • Universitățile vor avea obligația de a păstra înregistrările câțiva ani
  • Cosmina, studentă, spune că cei focusați pe copiat, găsesc mereu noi metode de fraudă

Majoritatea studenților din anii terminali vor avea examenele online. Dacă vor fi tentați să trișeze, autoritățile au un as în mânecă: vor ca examenele să fie înregistrate. Secretarul de stat în Ministerul Educației Gigel Paraschiv spune că astfel va fi evitată fraudarea.

„Noi am creat cadrul legal ca universitățile să poată să își încheie activitățile. Fiecare universitate stabilește modul în care se vor susține aceste examenele. Am reglementat ca susținerea acestor examene să fie înregistrată. Fiecare universitate are obligația de a înregistra susținerea acestor examene și de a păstra un număr de ani înregistrările“, spune Gigel Paraschiv, sercetar de stat la Ministerul Educației.

Cosmina Pop este studentă în ultimul an la Drept, în Oradea. Spune că ar fi fost mai bine ca examenele să aibă loc fizic, mai ales că online pot apărea probleme din cauza conexiunii la internet. Ba mai mult, este de părere că, indiferent dacă examenele sunt înregistrate sau nu, trișorii vor găsi soluții.

„Fiind acasă, facilitățile sunt altele. Dacă se frauda și fizic, s-au găsit soluții cu căști sau ce am mai auzit, lucruri suprinzătoare la care nici nu te-ai fi așteptat și inventive pentru că se găsesc soluții care asta urmăresc“, spune Cosmina Pop, studentă la Facultatea la Drept, Universitatea din Oradea.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Iată ce spune Cosmina despre modul în care se vor desfășura examenele finale la ea în facultate: „Cel puțin până în prezent, am avut un examen grilă pe platforma Universității. Celelalte examene vor fi sub forma unor prezentări de referat sau prezentări de spețe și mai am două examene care sunt efectiv cu toate cărțile pe masă, la care noi trebuie să răspundem la anumite spețe“.