- O serie de burse pentru cei care doresc să urmeze programe de formare pentru a preda limbi străine sau fizica în școlile Anglia sunt promovate în România.
- Programul de sprijin pentru participarea la astfel de programe se referă în principal două tipuri de burse, cu valori de până la 28-30.000 de lire sterline.
- Acestea sunt sume neimpozabile asigurate de guvernul britanic și nu trebuie returnate.
O serie de burse pentru cei care doresc să urmeze programe de formare pentru a preda limbi străine sau fizica în școlile Anglia sunt promovate, în prezent, de autoritățile britanice – inclusiv în România, prin intermediul British Council. Programul de sprijin pentru participarea la astfel de programe, pentru persoane care nu sunt cetățeni britanici, se referă în principal două tipuri de burse, cu valori de până la 28-30.000 de lire sterline.
Cele două tipuri de burse prezentate:, despre care se menționează că nu pot fi cumulate:
- Burse de până la 28.000 de lire sterline, pentru pregătirea profesorilor de limbi străine și de fizică
- Burse de până la 30.000 de lire sterline, pentru pregătirea profesorilor de limba franceză, germană, spaniolă sau de fizică.
Acestea sunt sume neimpozabile asigurate de guvernul britanic și nu trebuie returnate. Se precizează, totodată, că ele pot fi incluse în cererile de viză, ca dovadă că acel candidat poate să se autosusțină pe parcursul șederii în Marea Britanie.
În medie, tarifele pentru urmarea unor astfel de cursuri pentru persoane care nu sunt cetățeni britanici se ridică la aproape 15.000 de lire sterline (adică aproximativ jumătate din valoarea burselor), dar cursanții trebuie să acopere și costurile asociate șederii în Marea Britanie.
Inițiativa se face auzită într-un moment în care, în România, o serie de autorități și experți atrag atenția asupra deficitului de profesori de științe, inclusiv de fizică, în sistemul românesc de învățământ. În martie, secretarul de stat Florian Lixandru spunea că sunt posturi de fizică în licee bune care nu sunt ocupate. Iar la sfârșitul anului trecut, președintele Centrului de Evaluafre și Analize Educaționale, Cristian Hatu, atrăgea atenția că „vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem, în 5 ani o să fie un colaps”.
Citește și