• Sorin Cîmpeanu: „La apariția unui caz confirmat se suspendă activitatea 14 zile pentru grupa sau clasa respectivă”
  • Sorin Cîmpeanu: „Dacă se închid trei clase dintr o școală cu patru clase este o mare problemă”
  • Sorin Cîmpeanu: „Doar 18% din scoli au cabinete medicale”

Sorin Cîmpeanu a fost invitatul lui Marius Tucă, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show. Ministrul Educației a explicat care sunt condițiile în care se închid școlile, în cazul apariției cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar și care este situația școlilor din România și cât de mult vor reuși școlile să rămână deschise.

Copiii de grădiniță și de ciclu primar merg la școală în scenariul roșu

Eu am fost astăzi în mai multe grădinițe, am văzut bucuriile bucuria copiilor. Cum să te joci online cu ei online? În clasa pregătitoare și în clasa întâi e greu să înveți să faci literele online”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, sunt 167.000 de copii în clasa pregătitoare și 168.000 de copii în clasa întâi.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

De aceea am prioritizat grădinițele și învățământul primar. În Europa, din cele 27 de state în momentul acesta doar trei state nu au deschis grădinițele și învățământul primar, toți au redeschis sau unii nu au închis deloc”, a afirmat ministrul.

Un alt motiv invocat de Cîmpeanu este că, cel puțin până la apariția noii tulpini, cei mici erau mai puțin vulnerabili.

După prima zi de școală, Cîmpeanu a estimat prezența la învățământul primar „undeva până la 80%”, în timp ce pentru cei mari este mai slabă.

În ce privește universitățile, ministrul a declarat că are marți o întâlnire cu rectorii, iar recomandarea sa a fost ca studenții să fie anunțați cu cel puțin 7 zile înainte de deschiderea sau nu a universităților.

Care sunt condițiile în care se închide o școală

„Pentru grădiniță și învățământ primar la apariția unui caz confirmat se suspendă activitatea 14 zile pentru grupa sau clasa respectivă.

Pentru gimnaziu și liceu după primul caz se efectuează ancheta epidemiologică și se ia decizia. Dacă în acea clasă apare și un al doilea caz confirmat se suspendă pentru 14 zile.

Se închide clasa. Dacă se închid trei clase dintr o școală cu patru clase este o mare problemă. Dacă se închid doua sau trei clase dinr-o clasă cu 50, situația este diferită. Depinde de contextul în care se găsește școala. Poate fi un caz al unui cadru didactic care interacționează cu o mai multe clase.

Școlile aflate în scenariul verde se deschid în totalitate. Există și scoli care deși sunt în scenariul verde, din cauza unor probleme de infrastructură, nu au apă și/ sau căldură sau au probleme de asigurare a distanțării fizice, acele scoli vor trece în online.”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Doar 18% din școli au cabinete medicale”

„Doar 18% din școli au cabinete medicale și sunt foarte mulți medici care lucrează o zi sau două într-o școală. Au cabinet medical dar nu au în permanență un medic acolo. În cele 18%, decizia în plan medical se ia acolo.
În celelalte decizia o ia DSP.

În Europa, din 27 de state doar trei nu au deschise grădinițele și învățământul primar. Și până la proba contrarie cei mici sunt mai puțin vulnerabili.”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.