• E important ca părinții să gestioneze stresul prin organizare și relaxare
  • Andreea Răduță, consilier parenting, spune că „suntem prima generație de părinți care încearcă să îndeplinească și nevoile emoționale ale copiilor lor.
  • Pentru elevi stresul vine de la noile clase, la părinți stresul începe cu pregătirile

Școala nu începe doar pentru elevi! Și părinții trăiesc odată cu ei emoția primei zile de școală și întreg caruselul de emoții. Stresul adunat îi face pe părinți să se întrebe „Oare sunt un părinte bun? Mă descurc?”
„Cum pot depăși această perioadă?”

Cum afectează stresul începutului de an școlar relația dintre părinți și copii?

În primul rând îmi doresc să subliniez că suntem prima generație de părinți care încearcă să îndeplinească și nevoile emoționale ale copiilor lor. Bunicii sau chiar părinții noștri considerau că odată ce puneau mâncarea pe masă și țineau copiii în viață, făceau o treabă suficient de bună. Pe măsură ce nivelul de trai s-a îmbunătățit, am ieșit din zona noastră pe supraviețuire și am început să luăm contact cu efectele neglijării emoționale extinse pe multe generații dinaintea noastră. În acest moment există studii care indică că stresul parental a devenit o problemă de sănătate publică. Iar dinamica relației părinte-copil este afectată, stresul transmințându-se inconștient către copii, care la rândul lor au provocările specifice vârstei” a declarat Andreea Răduță, consilier parenting, pentru Aleph News.

La început de an, părinții au grijile lor. Anume rechizitele, presiunea de a le oferi copiilor tot ce spune social media că au nevoie. Iar copiii, pe ale lor: „voi fi plăcut de colegi?”, se întreabă ei, „oare îmi voi face prieteni?” Astfel, diferența dintre generații se adâncește prin conflicte repetate, un grad de anxietate ridicat și probleme de ori emoțional.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Ce trebuie să știe părinții când vine vorba de gestionarea stresului la începutul, dar și pe parcursul anului școlar?

„Eu aș menționa că există două tipuri de stres. Unul pozitiv, care ne îndeamnă să evoluăm și ne pune în condiția în care ne depășim zona de confort. Și stresul negativ, acela care ne împiedică să mai acționăm.” 

Cred că părinții ar fi bine să înțeleagă că toți trecem prin tranziții în ritmuri diferite. Să empatizeze cu copilul și să îl ajute să revină la programul de școală cu pași mici și cu blândețe. Iar ei, părinții, să discute cu un alt adult sau cu un specialist preocupările și motivele pentru care se simt stresați.” a declarat Andreea Răduță, consilier parenting, pentru Aleph News.

Citește și