Învățare prin practică la școala viitorului: Cum Qub transformă educația în Cluj

Imaginează-ți o școală în care învățarea nu se limitează la bănci și manuale, ci devine o aventură captivantă, plină de descoperiri și experiențe practice. Ai crede că îți vorbesc de viitor, dar nu….

La Qub, centrul inovator pentru știință și artă din Cluj, acest vis devine realitate. Aproape 18.000 de elevi au pășit până acum în universul fascinant al cunoașterii, unde lecțiile de matematică, fizică și biologie prind viață prin ateliere interactive.

Ce este Qub?

„Qub este un program mai amplu, care are activități directe și în școli, dar și într-un spațiu de tip laborator makerspace, unde în prima parte a zilei lucrăm alături de profesori și de clasele lor în activități practice, pe care le corelăm cu programa școlară.

În a doua parte a zilei deschidem porțiile pentru creativi de toate vârstele, pentru profesori, pentru cei care doresc să-și dezvolte mai mult abilitățile în diverse teme relevante”, a declarat Miruna Amza, managerul Qub, pentru Aleph News.

Ce evoluții ați observat asupra participanților până acum?

„Elevii își folosesc toate simțurile pentru a înțelege subiectele cheie din materia școlară, lucrează în mod colaborativ, spațiul este făcut într-așa fel, iar subiectele sunt întotdeauna abordate interdisciplinar, așa că ei au acces la noțiuni din mai multe domenii.

Ei devin deschiși, devin interesați, curioși, sunt focusați și testează în mod direct tot ceea ce își propun”, a declarat Miruna Amza, managerul Qub, pentru Aleph News.

Ce nu ai înțeles la școală, dar ai ajuns să înțelegi în urma atelierelor de la Qub?

„Pot spune că privind anumite aspecte din partea teoretică a matematicii, acestea au fost orele la care eu am participat, am fost ajutat în aspectul practic, să înțeleg anumite dificultăți. Pot să recunosc sistemul nostru de educație actual are dificultăți înspre a lămuri partea asta teoretică și a face mai clar în ce domenii putem să aplicăm ce învățăm la școală. 

Și Qub reușește să implementeze teoria și practica foarte bine și să facă clar toate aceste aspecte și să le îmbine și să creeze un sentiment de stabilitate pentru noi ca elevi”, a declarat Raul Iuga, elev în clasa a XI-a, pentru Aleph News.

Care a fost cel mai interesant experiment sau activitate pe care ai realizat-o la Qub?

„Eu am lucrat cu proiectarea 3D și era un domeniu total nou pentru mine și de fapt nu cunoșteam nimic, nici un program, nici un aspect prin care să pot să ajung la ceea ce voiam să reprezint cu ajutorul implementelor 3D, proiectării 3D.

Echipa de la QUB nu doar că a fost acolo alături de mine pentru a lămuri și a preda noțiunile teoretice și să mă ajute să înțeleg cum să lucrez cu o astfel de aplicație, dar m-a ajutat și la printarea propriu-zisă și îndrumarea ulterioară pentru perfecționarea obiectului pe care am vrut să-l realizez”, a declarat Raul Iuga, elev în clasa a XI-a, pentru Aleph News.

Exit mobile version