• Irinuca Văduva: ,,Nu poți să te ascunzi de tehnologie!”
  • Irinuca Văduva: ,,Cred ca educația ne privește pe toți!”
  • Irinuca Văduva: ,,Școala online înseamnă că profesorul se transformă într-un creator de conținut”

Cu Irinuca Văduva am vorbit despre cum se vede România, față în față cu alfabetizarea și cu educația digitată.

Invitata lui Vlad Craioveanu a realizat cursuri de pedagogie digitală pentru profesori în perioada pandemiei. Îți spune și ție care sunt strategiile și metodele care dau roade în mediul online, atât pentru profesori, cât și pentru copii.

Irinuca Văduva: ,,Tehnologia a fost singura care ne-a lăsat să muncim și să învățăm în continuare. Dacă ne referim la partea de alfabetizare digitală, cu sau fără o strategie de alfabetizare digitală, s-a pornit. Inclusiv în școlile din România. ECDL pentru liceeni reprezintă o oportunitate importantă pentru că, în Sistemul Național de învățământ există, din fericire, o probă de Competențe Digitale la bacalaureat. Sper să rămână acolo pentru că devine, din ce in cel mai important topicul și dacă îți dezvolti din școală un Profil ECDL Bac, poți să îți echivalezi acea probă cu acest certificat. Este aceeași poveste și cu competențele lingvistice de la bac.”

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Irinuca Văduva: ,,Nu poți să te ascunzi de tehnologie!”

,,De asta spun că pandemia ne-a pus oglinda în față și acum nu mai putem să fugim de lucrurile asta care trebuia să se întâmple. E adevărat, România are multe probleme în educație. Poate pentru unii sună bizar să vorbim de digitalizare, când sunt atât de multe altele, însă digitalizarea este șansa noastră să facem niște pași mai repede înainte. Și, în plus, nu putem să rămânem în urmă. Asta se întâmplă peste tot. Nu poți să te ascunzi de tehnologie. Și, mai mult, copiii noștri nu vor mai fi atrași de o școală care nu ține pasul cu tehnologia și cu interesele lor”

Irinuca Văduva: ,,Cred ca educația ne privește pe toți!”

,,Eu, pentru că sunt implicată în zona asta și am reușit datorită ECDL, chiar să vin cu niște proiecte și să contribui cu ceva proiecte cu adevărat impact, pot sa spun că un pilon trebuie sa fie chiar această digitalizare. Digitalizare care trebuie făcută coerent, care nu există fără competențe digitale.

Degeaba livrăm tablete sau tehnologie de ultima generație, dacă rămâne apoi închisă în laboratoarele de informatică. Și avem mari șanse să se întâmple! Trebuie doar să ne punem cu totii pe treabă. Și încă o chestiune, cred ca educația ne priveste pe toți. Nu ar trebui să așteptăm doar dinspre autorități sau despre profesori sau dinspre elevi să se întâmple ceva. Ar trebui să contribuim cu toții și acesta este apelul meu pentru toată lumea să facă ce poate în zona asta.”

Irinuca Văduva: ,,Școala online înseamnă că profesorul se transformă într-un creator de conținut”

,,Este foarte important să înțelegem faptul că școala online nu înseamnă transmitere de informații prin intermediul canalelor de comunicare online. Școala online înseamnă în primul rând că profesorul se transformă într-un creator de conținut. Nu mai este doar un transmițător de informație. Noi am lansat anul trecut tocmai în sprijinul lor modulul de pedagogie digitală și în România, care vrea să îi ajute să facă treaba asta cât mai corect și cât mai eficient.”