- New Strategy Center a lansat joi, 1 septembrie, volumul Viitorul război și apărarea Europei, scris de experții americani în securitate și relații internaționale, Generalul (rez.) John R. Allen și Generalul-locotenent (rez.) Ben Hodges, precum și de profesorul britanic Julian Lindley-French.
- Evenimentul a avut loc în prezența unuia dintre autori, Generalul-locotenent (rez.) Ben Hodges, și s-a desfășurat în campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, în marja conferinței Black Sea and Balkans Security Forum 2022, care are loc pe 2 și 3 septembrie.
- Viitorul război și apărarea Europei a apărut în engleză și germană (și urmează să apară și în ucraineană), iar acum a fost publicată în limba română la Editura Militară, la inițiativa New Strategy Center.
New Strategy Center a lansat joi, 1 septembrie, volumul Viitorul război și apărarea Europei, scris de experții americani în securitate și relații internaționale, Generalul (rez.) John R. Allen și Generalul-locotenent (rez.) Ben Hodges, precum și de profesorul britanic Julian Lindley-French.
Evenimentul a avut loc în prezența unuia dintre autori, Generalul-locotenent (rez.) Ben Hodges, și s-a desfășurat în campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, în marja conferinței Black Sea and Balkans Security Forum 2022, care are loc pe 2 și 3 septembrie.
Viitorul război și apărarea Europei a apărut în engleză și germană (și urmează să apară și în ucraineană), iar acum a fost publicată în limba română la Editura Militară, la inițiativa New Strategy Center.
Volumul pornește de la un scenariu sumbru: în anul 2030, Rusia, susținută de China, atacă o Europă răpusă după bătălia cu pandemia de „Covid-29”. În ciuda sprijinului oferit de Statele Unite în acest context, Europa este, cu toate acestea, învinsă. Întrebarea centrală pe care autorii încearcă să o răspundă este cum pot fi pacea, libertatea și securitatea garantate în Europa pe termen lung. Cartea subliniază faptul că atât Europa, cât și aliații săi, se confruntă în prezent cu o serie de provocări, exacerbate de crize precum pandemia de Covid-19 și noile tehnologii și, mai recent, de agresiunea Rusiei în Ucraina, care au lăsat Europa și mai vulnerabilă decât era înainte. Soluția propusă de cei trei experți este o alianță transatlantică adaptată la noul context strategic, sprijinită de un parteneriat NATO-UE autentic și o cooperare strategică inovatoare între sectorul public și cel privat, cu intenția de a consolida apărarea Europei.
„Cartea aceasta este un semnal de trezire la realitate, este o carte despre turnurile periculoase pe care le rezervă viitorul, despre viitorul Europei”, susțin autorii. Volumul subliniază în mod clar și succint nevoia urgentă de a acționa cât mai repede, de a accepta amenințările reale cu care Europa se confruntă sau ar putea ajunge să se confrunte dacă nu va lua măsuri imediate.
Prezent la evenimentul de lansare, generalul-locotenent (rez.) Ben Hodges a vorbit despre viitoarele posibile conflicte pe care SUA sau Europa le-ar putea întâmpina și despre cum ar putea liderii lumii să le prevină.
„Vom avea parte de provocări… sper să mă înșel, dar asta cred. Nu pentru că vrem noi, ci pentru că președintele Xi și partidul său vor asta. Azi, ei (n.r. chinezii) construiesc nave cu aceeași rapiditate cu care o făceam noi în cel de-Al Doilea Război Mondial, 24/7, non-stop. Nu așa se construiesc navele în mod normal. Cred că președintele Xi – care în octombrie va începe cel de-al treilea mandat – este foarte determinat spre a obține ce-și dorește. Cred că posibilitatea unui conflict cu China este foarte reală. Ce are asta de-a face cu aliații europeni? Ei bine, Europa va trebui să poată să facă față Rusiei și altor provocări fără prea mult ajutor din partea SUA, dacă noi (n.r. SUA) am fi într-un conflict cu China. Ceea ce avem noi (n.r. americanii) în Europa, nu prea este necesar în Pacific. Eu cred că ceea ce avem noi acum aici (n.r. echipamente militare în Europa), va continua să fie aici (n.r. în eventualitatea unui conflict cu China), dar Forțele Aeriene, Navale, Informațiile, Forțele Speciale… multe dintre ele vor fi necesare în Pacific”, a declarat Hodges, subliniind importanța prevenirii conflictelor.
„Când demonstrezi că nu ești pregătit, că nu ești serios, ai de-a face cu 24 februarie (n.r data invaziei Rusiei în Ucraina)”, a continuat generalul-locotenent (rez.) Hodges.