- După greva profesorilor, guvernul Ciucă a promis o majorare de 25% a salariilor, dar acum este răspunderea guvernului Ciolacu să o aplice.
- Noua lege a salarizării în educaţie ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dar este încă blocată, iar un lider sindical avertizează că învăţământul public românesc ar putea intra în criză de timp.
- Profesor de matematică: ,,Începerea noului an şcolar 2023-2024 nu va fi perturbată de noi proteste”.
Anul şcolar precedent s-a finalizat cu o grevă şi nu se ştie cum va începe următorul an şcolar pe 11 septembrie. Motivul este Legea Salarizării în domeniul educaţiei care ar putea fi puţin blocată.
Iar dacă se întârzie prea mult, învăţământul public din România riscă să intre în criză de timă şi să nu se aplice de la 1 ianuarie, spune Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater.
Doru Grădinaru, profesor de istorie, explică pentru ALEPH NEWS cum ar putea fi afectat următorul an şcolar:
,, Noi ne aşteptam ca până pe 15 iulie, aşa s-a promis, să avem o variană finală a legii salarizării. Aceasta nu a venit. Bine, avem şi un nou guvern, lucrurile pot fi încetinite şi din acest motiv. Dar noi aşteptăm încă acest proiect de lege a salarizării pentru sistemul de învăţământ, în funcţie de termenul pe care îl va avea acest proiect, să vedem dacă va fi timp pentru aplicarea de la 1 ianuarie”.
Dacă se pune problema începerii unor noi proteste şi greve ce ar putea amâna începutul noului an şcolar 2023-2024, profesorul de matematică Cătălin Ciupală estimează pentru ALEPH NEWS ce s-ar putea întâmpla în următoarele trei săptămâni până la începerea noului an şcolar.
,,Cred că nu se va întâmpla mare lucru. Vă daţi seama că dacă până acuma nu s-a întâmplat aproape nimic, în 2-3 săptămâni până la începetul anului şcolar nu cred că se va întâmpla cine ştie ce. Deci, din punctul ăsta de vedere nu cred că va fi mare lucru (…). De amânarea începutului de an şcolar cred că e puţin probabil pentru că este un anumit calendar pentru sindicate, deci nu e prea uşor de împlinit acest lucru (…) Dacă vor fi proteste, este posibil pentru că foarte mare parte din colegii profesori au fost oarecum dezamăgiţi de încheierea bruscă a protestului fără să fie ceva foarte concret”.