• Calendarul probelor scrise ale Bacalaureatului și Evaluării Naționale nu se modifică.
  • Ligia Deca spune că, în cazuri excepționale, situațiile școlare pot fi încheiate dacă elevii au două note.
  • Probele de competenţe ar urma să se desfăşoare începând cu data de 14 iunie.

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că a prelungit până pe 13 iunie perioada de încheiere a mediilor în cazul elevilor din anii terminali (clasa a VIII-a, clasa a XII-a și clasa a XIII-a). Din această cauză, probele de competențele ale examenului de Bacalaureat se vor desfășura între 14 și 23 iunie.

Calendarul probelor scrise ale Bacalaureatului și Evaluării Naționale nu se modifică, potrivit ministrului. Ea a adăugat că, în cazuri excepționale, situațiile școlare pot fi încheiate dacă elevii au două note.

„Aşa cum am anunţat există mai multe variante, vom adopta varianta care înseamnă garanţii maximale pentru toţi elevii, să-şi finalizeze studiile şi să treacă de examenele naţionale într-un calendar care să le permită să mergă mai departe. Una din opţiunile pe care le-am menţionat a fost şi posibilitatea echivalării calificativelor de la probele de competenţe cu mediile din anii de livceu, este una dintre opţiunile pe care le avem, nu este singură, vom anunţa în timp util”, a spus ministrul Educaţiei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Ligia Deca susţine că opţiunea ideală este „să putem da probele de competenţe şi să putem rămâne în calendarul care înseamnă finalizarea Evaluării Naţionale şi a examenului de Bacalaureat în cadrul normal pe care îl avem statuat prin structura anului şcolar”.

Ministrul Educaţiei a anunţat joi că perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeştte până pe 13 iunie pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a. De asemenea, Ligia Deca a anunţat că înscrierea la examene se va prelungi tot până pe 13 iunie.

Probele de competenţe ar urma să se desfăşoare începând cu data de 14 iunie. Conform calendarului publicat anterior de Ministerul Educației, competențele la Bacalaureat ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, iar nu miercuri, 14 iunie.

Cum se vor încheia mediile elevilor? Anunțul făcut de Ministerul Educației

Ministrul educației, Ligia Deca, a semnat un ordin care prevede că mediile se pot încheia cu cel puțin două note, pentru a permite astfel definitivarea situației școlare a elevilor, în contextul grevei generale.

Ordinul privind modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, anunțat de Ministerul Educației joi, 8 iunie, conține două propuneri:

în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două,

în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

În informarea publicată de minister se precizează și că situația școlară poate fi încheiată de profesorii care se află în activitate.

„Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă” , mai transmite instituția condusă de Ligia Deca.

„Nu vorbim despre încheierea situației școlare de către altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare o înlocuire a cadului didactic cu altcineva” , a subliniat ministrul în conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern de joi.

„Am uşurat acest proces de închidere a situaţiilor şcolare (…) Deci, să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situaţiilor şcolare în interesul elevilor”, a spus Ligia Deca și în debutul ședinței de Guvern.

Citește și